Arbúcies també elabora un Pla per fomentar la participació dels joves

L'equip de govern considera la joventut un pilar fonamental del poble

Redacció
02 de novembre del 2012
Un grup de joves participant en l'elaboració del PLJ
Un grup de joves participant en l'elaboració del PLJ | Aj. Arbúcies
Un grup de joves participant en l'elaboració del PLJ Foto: Aj. Arbúcies

L ’ajuntament d’Arbúcies elabora un Pla de Joventut que marcarà els eixos d’actuació de la legislatura amb la finalitat de fomentar la participació de la joventut en la vida social i política del poble que, des de l'equip de govern municipal es considera cada cop més indispensable.  En aquest sentit diuen que "els valors propis d'aquest sector, de vegades oblidat, de la societat són un element de dinamització que genera il·lusió, mou inquietuds i provoca una regeneració de les idees i les actituds cíviques". Recalquen que el jovent és un pilar fonamental "no solament del nostre poble sinó també de la nostra societat".

És per això que des de l’Ajuntament ja fa alguns anys que s’estableix un Pla Local de Joventut (PLJ) que pretén coordinar les idees, les aspiracions i les necessitats dels joves amb les polítiques de joventut i les possibilitats econòmiques que té l’equip de govern per poder-les desenvolupar. Abans de l’estiu, Arbúcies va elaborar el nou Pla Local de Joventut d'Arbúcies 2012-2015 que s’ha continuat amb la incorporació de Maria Àngels Soler com a nova regidora d'aquesta àrea, amb la pretensió d'esdevenir una eina de treball eficient.

Aquest pla, igual que els que s’havien fet anteriorment, ha estat elaborat amb la participació dels joves. Així un dels punts claus en l’execució d'aquests plans han estat els grups de discussió, on el jovent ha pogut manifestar les seves inquietuds, mancances del poble, així com potencialitats que creuen que cal desenvolupar. S’ha preparat i treballat un pla local que té com a centre d'actuació la participació, el compromís social i les dinàmiques que creïn ocupació. Tot i això, la formació i l’educació són també eixos fonamentals de la proposta.

El PLJ fa una diagnosi de l’estat del municipi respecte dels joves pel que fa educació, salut, habitatge, context socioeconòmic, etc., i llavors entre a un segon nivell d'avaluació de la realitat juvenil actual. Aquí és on s’ha fet més treball de camp, escoltant els joves en sessions participatives. A partir de les dades obtingudes i de les polítiques de joventut que ha marcat l’equip polític, el PLJ ha plantejat uns eixos d'actuació: treball, formació, participació, cohesió i equilibri territorial, cultura, oci i lleure, habitatge i salut.