El coronavirus canvia la forma de comunicar-se entre Mossos, detinguts, jutges i advocats al Vallès Oriental

Des del 27 de març a la RPMN s'han fet 347 declaracions telemàtiques amb l'autoritat judicial i 341 videoconferències entre advocats i detinguts

Un agent de policia, equipat amb EPI.
Un agent de policia, equipat amb EPI. | Mossos d'Esquadra
Redacció
10 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:04h
En el període entre el 27 de març i el 3 de maig a la Regió Policial Metropolitana Nord, a la qual pertany el Vallès Oriental, s'han fet 347 declaracions telemàtiques amb autoritat judicial, 341 videoconferències entre advocats i detinguts i 27 persones han ingressat a presó després de passar a disposició judicial per via telemàtica. A Catalunya, els Mossos d'Esquadra han gestionat 4.088 videoconferències per habilitar les declaracions entre detinguts, jutges i advocats durant el confinament.

Són xifres que demostren com les autoritats s'han adaptat a la pandèmia. Segons han explicat els Mossos en un comunicat, l'actual situació de crisi sanitària ha comportat que es promoguessin les compareixences de les persones detingudes per via telemàtica durant tots els dies de la setmana per evitar el contacte entre les parts implicades i evitar els trasllats dels detinguts a les seus judicials. En alguns casos, i a petició del jutjat de guàrdia, fins i tot s'hi incorporen testimonis i víctimes.

Aquest nou sistema de comunicació entre detinguts, jutges i advocats, impulsat en col·laboració amb el Departament de Justícia, "ha comportat un canvi de paradigma en el model de gestió de les persones detingudes a tot el territori català". Segons dades de la policia, des del 27 de març -quan els detinguts van deixar de ser traslladats a les seus judicials respectives per declarar- les 54 comissaries de Catalunya i l'Àrea de Custòdia de Detinguts de Barcelona disposen d'aquest sistema. Dotze dies després de l'inici de l'estat d'alarma, els Mossos d'Esquadra van implementar a tot el territori aquest sistema que ha permès fer les declaracions de manera telemàtica, evitant trasllats a les seus judicials respectives que posessin en risc la propagació de la Covid-19.

A banda de gestionar les videoconferències entre detinguts i jutges, els Mossos també s'han encarregat de les comunicacions telemàtiques entre els detinguts i els advocats, és a dir, el que serien les declaracions en seu policial, prèvies a la posada a disposició judicial dels detinguts. En total, des del passat 27 de març, els Mossos precisen que s'han realitzat un total 2.096 declaracions policials telemàtiques (detinguts i advocats) i 1.992 declaracions judicials (presentació virtual dels detinguts a l'autoritat judicial).

Només a la ciutat de Barcelona, els Mossos realitzen diàriament, de dilluns a diumenge, una mitjana de 70 videoconferències, entre declaracions judicials i policials, una xifra que suposa el 40% d'arreu de Catalunya.

Canvi de paradigma

Segons la policia, aquest nou model telemàtic de videoconferències "ha suposat un canvi de paradigma en la gestió de les declaracions dels detinguts" i suposa "un pas endavant" en la modernització del cos i en la capacitat de donar resposta a les noves situacions utilitzant les noves tecnologies.

Pel que fa a la gestió dels detinguts que pateixen o tenen símptomes de patir la Covid-19, els Mossos expliquen que s'activa un protocol diferent per aïllar aquests detinguts de la resta de persones detingudes i, per tant, se'ls trasllada en altres dependències policials per evitar el contacte amb la resta de persones detingudes i evitar la propagació de la malaltia.

Aquestes mesures excepcionals consisteixen en l'adopció de sistemes de prevenció per als agents que s'encarreguen de la custòdia d'aquests detinguts. Segons assegura la policia, els mossos encarregats de la gestió d'aquestes videoconferències amb detinguts malalts o amb símptomes de patir el coronavirus van equipats amb Equips de Protecció Individual (EPI) necessaris per realitzar aquest servei per garantir la seva seguretat i evitar el contagi de la malaltia, així com material d'higiene, desinfecció i neteja. Els EPI consten de granota, mascareta, guants de làtex i visera o ulleres protectores.

A més, els detinguts declaren també equipats amb EPI i, durant la seva estada a l'àrea de custòdia, els detinguts porten mascareta fins a la sortida de les dependències policials, així com guants de làtex. Aquest material es destrueix a la sortida dels detinguts. El matalàs utilitzat també se sotmet a una neteja específica i la garjola es precinta a l'espera de la seva neteja i desinfecció.