1 de 10
Coronavirus

​Només sis pobles del Baix Montseny hauran de fer sortides per franges horàries

El govern espanyol marca un horari per la pràctica esportiva i les passejades, per a persones dependents i per als nens, cosa que no afecta la majoria de pobles de la comarca perquè tenen menys de 5.000 habitants

Un pare i el seu fill caminen per Sabadell en la primera fase de desconfinament. | Juanma Peláez
per Bernat Surroca / Oriol March, 2 de maig de 2020 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de dies de debat sobre com abordar l'arrencada del desconfinament, el govern espanyol ha decidit fixar franges horàries per ordenar la primera fase de sortida al carrer. I ho ha fet dividint la jornada per col·lectius i activitats a partir del 2 de maig, aquest dissabte, que és quan entren en vigor les mesures.

En els municipis de menys de 5.000 habitants no caldrà complir aquestes directrius horàries, segons ha detallat el ministre de Sanitat. Al Baix Montseny, això significa que només sis pobles -Arbúcies, Llinars del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Hilari Sacalm i Santa Maria de Palautordera- han de seguir aquestes directrius. La resta de pobles no estan subjectes als horaris.


D'aquesta manera, l'Estat adopta -encara que reformada- la proposta de divisió de dia en fases que va proposar aquest dimarts la Generalitat. Tot seguit, les preguntes i les respostes de com funcionarà la primera fase de la desescalada al carrer, durant la qual sempre s'hauran de mantenir les recomanacions de distància social.

- Hi haurà franges als pobles de menys de 5.000 habitants? No. En els municipis de menys de 5.000 habitants, més d'un 80% dels que hi ha a l'Estat, es podrà sortir al carrer sense atendre les restriccions horàries.


- En el cas d'aquests pobles, a quina hora puc sortir a fer esport? De 6 a 10 del matí i de 20 a 23 del vespre, segons ha detallat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Les normes que regeixen aquesta pràctica són les següents: fer-lo de manera individual, no abandonar el municipi en el qual es resideix i no tenir contacte físic amb ningú. Només es pot fer una vegada al dia.

- En el cas d'aquests pobles, quan i com puc sortir a passejar? En les mateixes hores que l'esport: de 6 a 10 del matí i de 20 a 23 del vespre. Es pot anar acompanyat d'una persona amb la qual es conviu i no s'està autoritzat a desplaçar-se més enllà d'un quilòmetre del domicili. La franja es pot fer servir si es tenen més de 14 anys. Només es pot fer una vegada al dia.


- En el cas d'aquests pobles, quina franja hi ha per als majors de 70 anys i dependents? De 10 a 12 del matí, just després de l'horari reservat per a majors de 14 anys que surtin a passejar o bé a fer esport, i de 19 a 20 del vespre. La prioritat, segons Illa, ha estat que els majors de 70 anys i les persones dependents -que poden sortir acompanyades d'una persona, que pot ser un cuidador o cuidadora- no coincideixin amb la resta de ciutadans. Només es pot fer una vegada al dia.

- En el cas d'aquests pobles, què passa ara amb els nens? Diumenge passat va ser el primer dia que els infants van poder sortir al carrer dins la franja de 9 a 21, acompanyats sempre d'un adult. Ara, aquesta franja queda restringida: els nens estan autoritzats a passejar de 12 a 19 durant una hora al dia.

- Si tinc símptomes, puc sortir al carrer? En cas que es tinguin símptomes de coronavirus o s'estigui en aïllament domiciliari, no es podrà passejar ni fer esport.

- Puc tornar a tenir cura de l'hort? A partir de dissabte es podran cuidar els horts no professionals -els professionals ja es podrien atendre-. El desplaçament a l'hort es podrà fer si es són al mateix municipi de residència o en el municipi adjacent, però s'haurà de fer "el mínim possible" i sempre seguint les normes de seguretat. Els treballs es faran de manera individual, sempre que no s'acompanyi una persona discapacitada o bé un menor de 14 anys.
Participació