La Generalitat i la Diputació de Barcelona es personaran en la causa contra l'espoli d'una desena de tritons del Montseny

Els Mossos investiguen l’origen de centenars d’amfibis localitzats en un local al barri de Gràcia de Barcelona la matinada de dimecres, entre els quals espècies protegides en perill d’extinció com el tritó del Montseny

Espoli d'exemplars de Tritó del Montseny
Espoli d'exemplars de Tritó del Montseny | Mossos Esquadra
Redacció
23 d'abril del 2020
Actualitzat a les 17:11h

Arran de la investigació oberta pels Mossos d’Esquadra sobre l'origen de centenars d'amfibis en un local del barri de Gràcia de Barcelona, alguns dels quals d'espècies protegides, la Generalitat i la Diputació de Barcelona es personaran com a acusació particular en el procediment judicial que se'n derivi, atesa la gravetat dels fets i l'afectació a població d'amfibis amenaçats.

Entre els exemplars trobats, s'han identificat una desena de tritons del Montseny, l'amfibi més amenaçat d'Europa occidental. L'espècie representa l'únic vertebrat endèmic a tot Catalunya, i compta amb una població molt reduïda, d'aproximadament 1.500 exemplars a la natura.

Des de l'octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, en què participa la Generalitat, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i Forestal Catalana, i també la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona. Tots els socis lamenten profundament aquests fets per l'extrema gravetat, i condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, inclòs el tràfic il·legal d'espècies.

El comerç i l'intercanvi d'espècies d'amfibis, legal i/o il·legal, ha suposat l'entrada a Catalunya de diverses malalties que actualment són la principal amenaça per a aquest grup. Els fongs quitridis o el ranavirus poden produir extincions massives en poques setmanes com s'ha demostrat en poblacions de salamandra Bèlgica i altres llocs del món. Aquestes malalties es trasmeten de forma imperceptible a través de les botes, els salabrets o altres materials, sense que el visitant en sigui conscient. Si una persona visita un lloc infectat i després en vista un altre pot estar fent de vector d'aquests fongs de forma involuntària.

Aquesta és la primera vegada que es documenta l'espoliació de la natura d'exemplars de tritó del Montseny.

Cria en captivitat i seguiment en la natura

El projecte Life Tritó Montseny pretén millorar l'estat de conservació d'aquesta espècie d'amfibi i el seu hàbitat de ribera, amb un pressupost de tres milions d'euros, inclou la cria en captivitat d'aquesta espècie per reintroduir exemplars a la natura i augmentar la distribució de la població. Aquesta cria en captivitat es du a terme al Centre de Fauna de Torreferrussa, al Centre de Fauna de Pont de Suert, al Zoo de Barcelona i al Zoo de Chester (Gran Bretanya).

Per tal de facilitar el seguiment  de la població d'aquesta espècie en la natura, l'equip de seguiment del tritó del Montseny identifica amb marques els animals salvatges trobats i també els individus que s’alliberen procedents dels centres de cria, per tal d’avaluar la població salvatge i la supervivència dels animals alliberats.

Precisament, un dels exemplars espoliats localitzats ara pertanyen al grup d'individus marcats.

Degut a l'alta vulnerabilitat d'aquest tritó endèmic i la fragilitat del hàbitat on viu, és totalment desaconsellable visitar els torrents per intentar observar exemplars. A qui el vulgui veure, es recomana anar al Zoo de Barcelona, on es pot visitar l'exposició permanent del projecte i les instal·lacions on es crien exemplars de tritó del Montseny per la seva futura reintroducció.