Arbúcies suspèn la celebració de les Catifes i les Enramades 2020

Estan declarades Festa Tradicional d’Interès Nacional i s’havien de celebrar al juny

Una imatge de les Catifes d'Arbúcies 2019
Una imatge de les Catifes d'Arbúcies 2019 | AJA
Redacció
22 d'abril del 2020
Actualitzat a les 16:34h
L'actual situació de pandèmia per Covid-19 ha obligat a l'Ajuntament d'Arbúcies a prendre la decisió de suspendre la celebració del Concurs de Catifes de Flors Naturals que havia de tenir lloc el proper diumenge 7 de juny i la festa de les Enramades, que s'hagués celebrat entre el dijous 11 i el dimecres 17 de juny.
 
Les perspectives de futur per dur a terme actes que apleguin un gran nombre d'assistents sembla molt llunyana ara mateix, quan s'ha decidit allargar l'actual estat d'alarma fins al 10 de maig. És per aquest motiu que el consistori, juntament amb l'Associació de Catifaires, tot i que encara faltin 50 dies per les Catifes, han decidit suspendre-les i estan estudiant traslladar-les al mes de setembre.
 
L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, ha assenyalat: "Són les festes més importants del municipi i, per això, intentarem poder celebrar les Catifes al setembre, durant l'Aplec de la Capella, que és la Festa Major petita d'Arbúcies". Garriga ha afegit: "Tenim una tradició de segles que s'ha mantingut any rere any que hem de continuar i volem fer les Catifes encara que sigui amb un format diferent".
 
Per la seva banda, el president de l'Associació de Catifaires d'Arbúcies, Joan Vela, ha explicat que, malgrat que al principi de la pandèmia no haguéssim imaginat mai haver de prendre aquesta decisió, finalment s'ha pres conjuntament amb els presidents de cada catifa i ha subratllat: "Encara que se celebrin en un altre moment, nosaltres hi posarem totes les ganes perquè les catifes tinguin la mateixa qualitat de sempre".
 
Tanmateix, però, s'ha decidit cancel·lar les Enramades, que no es preveu que es puguin aplaçar per més endavant, ja que la celebració d'aquesta festa es basa en l'organització d'actes a l'espai públic i amb un marcat caràcter popular.


 
Història de les Catifes i les Enramades

Les Catifes i les Enramades és la festa per excel·lència que els arbuciencs i les arbucienques celebren. La primera data en què se'n té coneixement és el 21 de juny de 1589. Malgrat no se'n té constància als arxius municipals, es creu que els anys 1937 i 1938 les Catifes i les Enramades no es pogueren dur a terme amb motiu de la Guerra Civil.

En un altre moment de la història en què aquesta celebració va perillar vas ser durant el transcurs de la guerra del Francès, en què la Vila d’Arbúcies patí, el 7 de juny de l'any 1809, un Corpus sagnant. Aquest dia els arbuciencs volgueren celebrar la festivitat de Corpus tot i saber el perill que es corria per l'apropament de tropes franceses a la vila.

Conscients d'aquest fet, el rector s'oposà en un primer moment a la celebració, però els administradors insistiren fins que se'ls donà el consentiment. Els francesos entraren a la vila mentre se celebrava la processó, robaren i saquejaren tot el que varen trobar i fins i tot mataren persones indefenses.


 



 
Arxivat a