Municipis del Baix Montseny rebran subvenció de la Diputació de Girona pels desperfectes del temporal Gloria

L'objectiu és donar suport als ens locals i al territori gironí per reparar els desperfectes ocasionats per aquest fenomen meteorològic

Un dels punts de la carretera Gi7525 afectats pel Gloria
Un dels punts de la carretera Gi7525 afectats pel Gloria | Personal xarxa viària
Redacció
02 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:18h
Al llarg dels últims dos mesos la Diputació de Girona ha aprovat la realització de dos expedients de crèdit extraordinaris que aportaran un total de 4.725.800 euros per pal·liar els efectes ocasionats pel temporal Gloria, que va tenir lloc durant la setmana del 20 de gener d'aquest 2020 i que va produir afectacions remarcables a tota la demarcació de Girona.

Part d'aquesta inversió servirà per donar suport econòmic als ajuntaments de la demarcació de Girona i 2,725.800 euros seran pel Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (450.000 euros el 16,6%), la xarxa viària que formen l'àrea gironina del Parc Natural del Montseny (1.155.800 euros el 41%) i les vies verdes (1.155.800 euos el 42,4%).

Els 450.000 euros destinats al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny seran per a la restauració dels camins estratègics per a la gestió del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, del qual la Diputació de Girona és cogestora juntament amb la Diputació de Barcelona. Arran del temporal, 165 quilòmetres de la xarxa viària bàsica del Parc Natural es van veure greument afectats, segons van estimar inicialment els serveis tècnics del Parc: 106 quilòmetres al municipi d'Arbúcies, 32 quilòmetres al municipi de Viladrau, 22 quilòmetres al municipi de Riells i Viabrea, 2 quilòmetres al municipi de Sant Feliu de Buixalleu i 2 quilòmetres al municipi de Breda. Així mateix, van valorar la realització de diverses actuacions d'emergència per reparar les infraestructures malmeses en trenta-quatre trams de camins.

Subvenció directa als ajuntaments
 
Aquestes ajudes es canalitzaran a través dels ajuntaments afectats mitjançant una subvenció directa: Ajuntament d'Arbúcies (236.000 euros), Ajuntament de Viladrau (145.000 euros), Ajuntament de Riells i Viabrea (63.000 euros), Ajuntament de Sant Feliu Buixalleu (3.000 euros) i Ajuntament de Breda (3.000 euros). A més, aquestes subvencions, que ja s'estan tramitant, compten amb la cooperació continua entre els tècnics del parc i els de la Diputació Girona, tant des de l'anàlisi inicial de la situació com en la gestió i aplicació al terreny.
 
Els municipis afectats disposen de la documentació relativa a les afectacions i dos d'ells ja han redactat les memòries valorades i han tramitat la sol·licitud d'ajuts a la Diputació de Girona. Les intervencions que es proposen han de dotar els camins dels elements necessaris per minimitzar el risc de degradació causat per l'aigua i garantir la seguretat del trànsit dels usuaris, la majoria dels quals són residents dels nombrosos habitatges disseminats per la zona, guardes del Parc, membres de l'Agrupació de Defensa Forestal Riells i de l'Agrupació de Defensa Forestal Guilleries-Montseny i bombers en el cas d'extinció d'incendis.
 
Actualment, a més, pel que fa a les obres a Arbúcies s'han executat actuacions d'urgència i arreglat desperfectes produïts per esllavissades, a Viladrau també s'han dut a terme actuacions d'emergència, eliminat esllavissades i, a més, es va iniciar el tram de la Sala amb un 40% executat, tot i que ara està aturat arrel de l'estat d'alarma. Pel que fa a Riells i Viabrea s'ha repassat i protegit el camí de Gualba, i s'han dut a terme altres actuacions concretes en camins particulars per poder accedir a les masies de Can Nadeu i camí de Can Marlet, a Breda les obres estan començades a mitges tot i que s’han hagut d’aturar també per la pandèmia del COVID-19 i a Sant Feliu de Buixalleu encara no s’han iniciat els treballs.