Educadores socials del Baix Montseny denuncien negligències greus davant el Covid-19

Afirmen que la DGAIA posa en risc la salut de les treballadores i dels infants tutelats. La CNT ha iniciat una bateria de denúncies a Inspecció de Treball

Queixes per la situació del personal dels CRAE davant l'emergència sanitària del Covid-19
Queixes per la situació del personal dels CRAE davant l'emergència sanitària del Covid-19 | CNT
Redacció
24 de març del 2020
Actualitzat el 26 de març a les 14:19h
Educadores Socials de diversos CRAE, entre els quals els del Baix Montseny, han iniciat la campanya #EmergenciaCRAE per fer pública la problemàtica del sector: manca d'avaluacions de riscos i plans d'actuació específics pel Covid-19, manca de protocols davant possibles contagis o quarantenes preventives, manca de guants i mascaretes o l'establiment de torns de fins a 24 hores i confinaments totals del personal laboral.

Els Centres Residencials d'Acció Educativa C.R.A.E. es troben al límit per la falta de mesures preventives adaptades a la seva especial situació, segons informa el sindicat CNT. En aquests centres hi resideixen infants i adolescents tutelats per l'administració, els quals resten confinats al centre des del tancament de les escoles, sense possibilitat de veure a les seves famílies ni a la seva xarxa propera. La Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya va emetre una instrucció amb recomanacions que el sindicat ja va denunciar per massa abstractes i insuficients, entre altres motius perquè delega en les entitats que gestionen els CRAE l'aplicació o no de les mesures.

El sindicat ha constatat que a la majoria de centres no existeixen avaluacions de riscos adaptades a la nova situació, tal com obliga la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, tampoc s'han elaborat a conseqüència d'aquestes actualitzacions cap pla d'actuació davant el Covid-19 recollint les característiques de cada centre. En la majoria de centres no hi ha mascaretes ni guants, tampoc existeixen protocols davant possibles contagis o quarantenes preventives per contacte amb casos positius.

Possible contagi

Precisament el sindicat denuncia que en un dels CRAE de la comarca la delegada sindical de CNT va demanar la baixa el 19 de març per quarantena preventiva a l'haver estat exposada a un cas confirmat de Covid-19 quan acompanyava a una adolescent del centre al metge dies anteriors. Amb l'agreujant que la Secretària de Prevenció de la secció sindical de CNT al centre gestionat per l'Associació Asteroide B-612 havia reclamat reiteradament les mesures necessàries per prevenir aquest tipus de situacions i, després d'aquesta exposició al Covid-19, encara no s'ha adoptat cap mena de mesura.

L'adolescent segueix en contacte amb la resta de professionals i criatures del centre que, a més, han estat informats a compta gotes del possible contagi. Davant d'aquest cúmul de situacions el sindicat ha posat en coneixement de la Inspecció de Treball els fets ocorreguts perquè adopti les actuacions administratives que se'n puguin derivar i anuncia que, com a sindicat amb implantació al sector, ha iniciat una bateria de denúncies sobre aquells CRAE amb situacions greus i incompliments reiterats de les mesures de prevenció o abusos en les jornades laborals com són confinaments totals del personal amb torns de 24 hores.

Campanya #EmergenciaCRAE

Tanmateix les educadores socials han iniciat aquest cap de setmana una campanya a les xarxes socials sota el lema #EmergenciaCRAE per denunciar la seva situació als centres, l’abandonament que hi ha per part de l’administració i de les entitats i la situació d’especial vulnerabilitat que els infants i adolescents que tutelen està patint.