Els robatoris en habitatges cauen un 20% al gener a la regió de Granollers

El cap dels Mossos ho atribueix a la implantació del dispositiu Oikos

Mossos d'Esquadra
Mossos d'Esquadra | Josep M Montaner
Redacció
10 de març del 2020
Els robatoris en habitatges s'han reduït un 20% durant al gener a la Regió Policial Metropolitana Nord, que inclou el Barcelonès Nord, els Vallesos i el Maresme, segons ha explicat l'ACN el cap de la RPMN dels Mossos d'Esquadra, Sergi Pla. El comissari ho atribueix a la implantació del dispositiu Oikos, que inclou controls de trànsit per detectar grups de delinqüents itinerants: "Hem introduït un canvi de paradigma, perquè ara en lloc d'investigar els delictes ens centrem en els autors". D'altra banda, el cos també treballa amb els comerciants, les policies locals i la policia espanyola, per combatre assalts a comerços de municipis com Mataró o Granollers. A la capital del Maresme, aquests dispositius han fet baixar els robatoris de 29 al desembre a només 8 al febrer, un 72% menys.

El comissari Sergi Pla indica que els robatoris en domicilis es divideixen en dos grans grups, els que cometen els lladres locals, i que les diferents comissaries d'arreu de Catalunya combaten amb l'ajuda de la unitat ARRO, i els que cometen grups itinerants: "Estan integrats per persones que venen de fora i que tenen una mobilitat molt elevada per tot Catalunya".

Pla reconeix que aquesta mena d'organitzacions són difícils de detectar perquè mai romanen llargs períodes de temps al mateix lloc. El passat mes de juliol, el Mossos van implantar en aquesta zona el dispositiu Oikos, que la policia ja havia provat en altres àrees, com a la Catalunya Central, i que se centra en perseguir els lladres i no tant robatori per robatori.

El dispositiu inclou controls de trànsit exhaustius "per afectar la mobilitat" d'aquests grups, poder-los seguir i recollir proves per facilitar al jutge que ordeni el seu ingrés a presó. Pel que fa a la tipologia de robatoris, explica que aquestes organitzacions solen marcar els habitatges per entrar-hi quan els propietaris estan fora.