temporal Gloria

Els municipis de la part baixa de la Conca de la Tordera es reuneixen a Hostalric

L'ACA hi farà 75 actuacions pel temporal Gloria amb un cost d'entre 5 i 7 MEUR

per Redacció, 6 de març de 2020 a les 09:47 |
Reunió dels municipis de la part baixa de la Tordera a Hostalric | Lourdes Casademont / ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) farà 75 actuacions a la part baixa de la conca de la Tordera afectada pel temporal Gloria. Els treballs tenen un cost global d'entre 5 i 7 MEUR i inclouen els treballs per netejar les lleres i el restabliment del servei de la dessalanitzadora de la Tordera a Blanes (Selva). Així s'ha exposat a la reunió que s'ha fet a Hostalric convocada pels delegats territorials de la Generalitat a Girona i Barcelona i amb la presència d'alcaldes per fer un seguiment de les incidències.
 
Des de fa dues setmanes, que l'ACA ja ha començat els treballs a Hostalric. La idea, segons el director general de l'ens, Lluís Ridao, és començar per aquest municipi i "anar baixant, refent motes, canalitzacions i retirada de vegetació". En aquest sentit, ha recordat que també s'ha obert una línia d'ajuts per a Ajuntaments amb una partida de 10 MEUR per finançar al 100% les reparacions de l'abastament en alta.


L'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, ha agraït la celeritat amb què han començat els treballs que consisteixen entre altres coses en l'estabilització del camí que hi ha a la llera del riu. "Ens preocupava especialment perquè hi passa la xarxa de clavegueram fins a la depuradora", ha detallat. Aquest municipi ha xifrat en 1,2 MEUR els danys del temporal, incloent desperfectes a la via pública, equipaments municipals i centres educatius, activitats econòmiques i agràries. És un dels que ha tramitat la declaració de zona catastròfica (tècnicament denominat com a zona afectada per a una emergència de protecció civil) juntament amb Massanes, Fogars de la Selva i Sant Feliu de Buixalleu.


Plans d'ocupació per reparar els danys


A la sortida de la reunió, el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, n'ha fet una valoració positiva tot recordant que és una de les taules territorials creades per abordar i coordinar les actuacions a les zones afectades pel Gloria. La previsió és que d'aquí a dos mesos es torni a reunir per fer-ne el seguiment. D'altra banda, ha anunciat que la setmana vinent hi haurà una reunió entre Generalitat, Estat i Diputació de Girona a partir de la qual confien tenir una previsió de quan podrien començar a arribar els ajuts al territori.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha subratllat que s'estan fent tots els esforços tècnics i econòmics per intentar recuperar la normalitat el més aviat possible. I ha posat l'exemple dels 4 MEUR destinats a 120 plans d'ocupació per reparar els danys als municipis afectats pel temporal, entre d'altres ajuts.
La resta de municipis convocats eren Malgrat, Tordera, Palafolls, Arbúcies, Massanes, Riells i Viabrea, Fogars de la Selva i Sant Feliu de Buixalleu. També hi han assistit representants de la Diputacions de Girona i Barcelona, els Consells Comarcals del Maresme i la Selva, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

 

 

Participació