Els Mossos fan una crida a combatre la «ignorància» sobre el centre de menors migrats a Sant Pere de Vilamajor

El cos establirà un punt de patrullatge per prevenir "conflictes" amb veïns i els recorda que "no tots són delinqüents"

Veïns i veïnes de Sant Pere de Vilamajor favorables a l'arribada de joves migrants sols al municipi
Veïns i veïnes de Sant Pere de Vilamajor favorables a l'arribada de joves migrants sols al municipi | Vilamajor Acull
Redacció
06 de març del 2020
Actualitzat a les 9:37h
Els Mossos lamenten que part dels veïns de Sant Pere de Vilamajor s'oposi a la instal·lació d'una residència d'inserció laboral per a menors migrats al municipi i fan una crida a combatre la "ignorància". Ho ha indicat el comissari responsable de la Regió Metropolitana Nord, Sergi Pla, en una entrevista a l'ACN.

Pla alerta que seguir aquest camí "és perillós" i adverteix que "no tots aquests joves són delinqüents". Alhora, remarca que el percentatge que es dedica a cometre delictes "és el mateix que el de joves d'aquí o d'altres nacionalitats". Tot i això, ha anunciat que s'establirà un punt de patrullatge en aquesta localitat per prevenir possibles "conflictes" derivats de la tensa situació que es viu al municipi.

El comissari Sergi Pla s'ha mostrat molt crític amb el to de les veus que s'oposen al projecte i diu que és una "vergonya" que se n'estigui parlant en determinats termes. "Estem anant per un camí perillós quan la gent és ignorant i no sap de què parla", ha comentat el comissari. Demana "anar amb molt de compte" perquè aquests menors "han vingut per quedar-se".

Pla s'ha referit als episodis amb joves migrats que l'any passat van tenir lloc en diversos municipis del Maresme com Canet de Mar, el Masnou o Calella, i ha assegurat que la situació a Sant Pere de Vilamajor no té res a veure: "El que va passar allà estava originat per unes realitats de determinats nois que estaven cometent delictes"

En canvi, detalla el comissari, en el cas vallesà el que estan fent alguns veïns és "anticipar-se i veure l'arribada d'aquests joves com un problema". Aquests joves, defensa, han de poder rebre "el mateix tracte que d'altres immigrants que han arribat a Catalunya procedents d'altres zones del món".

Per Pla el que s'ha de fer és "acollir" i "protegir" aquests menors en lloc d'assenyalar-los. "No entenc quin problema comportaran aquests joves, què passa si potser s'ajunten a la plaça del poble?, de què estem parlant, d'incultura d'ells o de la que tenen determinades persones?", s'ha preguntat.

Tot i això ha reconegut que el conflicte que s'ha originat empeny el cos a establir un punt de patrullatge al municipi que abans no existia. "Nosaltres parlem de punts d'interès", ha explicat Pla, que ha apuntat que s'ha produït un "canvi en el territori" que els obligarà a patrullar en zones on "abans no hi havia motiu per fer-ho assíduament i en uns horaris determinats".

L'origen del conflicte

La polèmica va arrencar el mes de febrer passat després que l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor fes públic un comunicat en què anunciava que la Generalitat instal·laria una residència d'inserció laboral per a joves migrats al municipi.

L'espai acollirà una vintena de joves que porten entre un any i mig i dos a Catalunya i que "disposen de competències lingüístiques i formatives", segons explica el departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Tot i això, alguns veïns no veuen amb bons ulls el projecte. Acusen la Generalitat i el govern local d'haver-los amagat informació i alerten que aquest és un poble "residencial", que no disposa d'activitat econòmica, ni lúdica ni comercial i que a més no té Policia Local.