Vilamajor Acull organitza una jornada per implicar la ciutadania en l'arribada de menors no acompanyats a Sant Pere

Demana a la comunitat de Sant Pere de Vilamajor de ser conscients de l'estat emocional en què arribaran

Veïns i veïnes de Sant Pere de Vilamajor favorables a l'arribada de joves migrants sols al municipi
Veïns i veïnes de Sant Pere de Vilamajor favorables a l'arribada de joves migrants sols al municipi | Vilamajor Acull
Redacció
28 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:23h
L'entitat Vilamajor Acull ha valorat de manera positiva la jornada informativa portada a terme aquest dimecres passat a Sant Pere de Vilamajor per tractar la qüestió de l'arribada d'una vintena de menors no acompanyats a una masia del municipi el proper mes de març. Una jornada que hi van estar convidats la Generalitat de Catalunya, el govern local, l'entitat Eduvic, mentors i representants dels Mossos d'esquadra.

Des d'aquesta entitat, que defensa el dret universal a una vida digna, veuen com una oportunitat, per poder créixer com a comunitat madura, corresponsable i conscient, la creació del centre d'acollida per a joves migrats sols al nucli urbà de Sant Pere der Vilamajor.

Per això, demanen la implicació de veïns i veïnes, a més de les institucions i entitats que n'assumeixen la gestió. "Pensem que és imprescindible que els joves que vindran a Sant Pere de Vilamajor el mes de març, tinguin una bona acollida entre la població." Creuen que és des de la vinculació amb la gent del poble, que els joves podran construir-se com a subjectes respectuosos i responsables i, alhora, la població acollidora tindrà l'oportunitat "de construir-nos en els valors de la generositat, la solidaritat i l'estimació envers l'altre".

Per aquest motiu, posen en dubte altres posicions de rebuig o exclusió cap aquests joves, "només ens ha de reportar tensió i conflicte entre uns i altres, i fer crèixer la polarització entre la població més afavorida i la menys afavorida".

Contacte amb persones mentores

Des de Vilamajor Acull s'han posat en contacte amb persones que han fet de mentores d'aquests joves a Canet de Mar, on actualment resideixen. "Ens han assegurat que l'experiència ha estat del tot positiva. Tant és així, que estan treballant per tal que els joves no marxin de Canet, i no perdin els vincles i l'estabilitat que han aconeguit". I més, tenint en compte que la tònica habitual és fer voltar aquests joves per diferents centres durant la seva infantesa i adolescència, impedint que s'asentin els vincles que qualsevol persona necessita per desenvolupar-se adequadament.

Vilamajor Acull demana a la comunitat de Sant Pere de Vilamajor siguin conscients de l'estat emocional en què arribaran, "i deixem egoismes i tancaments sistemàtics a banda, per fer-los costat des de la comprensió que són joves que han patit i que aquest nou trasllat és un gran trasbals per a ells".

Posicions contradictòries

Veïns de Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor han constituït una plataforma per rebutjar l'obertura d'una residència d'inserció laboral per a MENA a Sant Pere de Vilamajor. Consideren que l'emplaçament escollit, que es troba a tocar de l'únic institut del municipi, no és adequat.

Temen que puguin sorgir conflictes entre els estudiants i els nouvinguts i alerten que la localitat no disposa de policia pròpia. Recorden que aquest municipi té un caràcter residencial i no disposa de comerços, empreses o cultius on els nouvinguts puguin treballar.

També adverteixen que només tenen una línia d'autobús amb una freqüència de pas "baixa". Segons han explicat fonts de l'entitat, la Plataforma Veïnal Vilamajor s'ha creat amb la finalitat de mostrar "disconformitat i descontentament" envers el projecte del Govern d'obrir una residència d'inserció laboral per a MENA a Sant Pere de Vilamajor.