Aïllat el primer brot d'un fong que amenaça les salamandres del Parc del Montnegre i el Corredor

El fong va aparèixer el 2018, a un punt d'aigua del Parc del Montnegre i el Corredor, i va causar gran mortalitat de tritó verd i de salamandres

Exemplars de tritó verd morts pel fong bsal al Parc del Montnegre i el Corredor
Exemplars de tritó verd morts pel fong bsal al Parc del Montnegre i el Corredor | XPN / Diputació de Barcelona
Redacció
27 de febrer del 2020
Actualitzat el 28 de febrer a les 10:13h
Un equip tècnic del Parc del Montnegre i el Corredor, gestionat per la Diputació de Barcelona, amb el suport del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, del Grup de Recerca de l'Escola de Natura de Parets (GRENP), de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i de la Universitat de Ghent (Bèlgica) han confinat el primer brot del fong quitridi Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) detectat a la natura al sud d'Europa.
 
El fong va aparèixer el 2018, a un punt d'aigua del Parc del Montnegre i el Corredor, i va causar gran mortalitat de tritó verd (Triturus marmoratus). Posteriorment també es va trobar en alguns individus de salamandra (Salamandra salamandra). La detecció precoç del brot, la col·laboració del món científic i la gestió de l'hàbitat, han facilitat una ràpida intervenció per contenir aquesta malaltia fúngica.

L'equip tècnic ha aïllat la zona infectada, ha gestionat la població d'amfibis afectada i ha aplicat un estricte protocol de bioseguretat. Malauradament, la malaltia ha estat confinada, però no erradicada.

Precisament, aquest mes s'ha publicat a la revista Conservation Letters un article científic que explica la gestió de l'hàbitat i de la població d'amfibis efectuada al Parc del Montnegre i el Corredor per controlar el brot de Bsal. El mateix article demostra la letalitat d'aquest fong sobre les espècies autòctones catalanes com salamandra, tritó verd i tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) quan se’ls inoculen espores de Bsal.

Necessitat de restringir el comerç d'amfibis

Tot i les encertades accions de la Comissió Europea per restringir el comerç d'amfibis, la legislació europea encara no regula les col·leccions privades d'amfibis ni els intercanvis que aquestes col·leccions poden fer entre elles. I és que els amfibis exòtics dels particulars que tenen aquestes mascotes i no passen cap control sanitari poden portar patògens que no afecten aquestes espècies foranes però que, en canvi, poden ser portadores d'aquestes malalties sense símptomes i quan entren en contacte amb les poblacions d'amfibis autòctones, que no estan immunitzades, s'infecten i moren.

L'estudi indica que segurament l'alliberament intencionat d'espècies exòtiques al Parc del Montnegre i el Corredor va ser la causa de l'aparició de Bsal. A l'article científic recentment publicat es demostra que les espècies exòtiques detectades al punt d'aigua on es va detectar el brot de Bsal, quan es van incubar de forma experimental amb espores de Bsal, van sobreviure.