El desnonament de la veïna de 78 anys de Breda passa a ser de data oberta

Això vol dir que la comitiva judicial es pot presentar a casa seva en qualsevol hora i moment per fer-lo efectiu

l'Emilia i el seu fill aquest dijous a Breda
l'Emilia i el seu fill aquest dijous a Breda | ACN
Redacció
21 de febrer del 2020
Actualitzat el 27 de febrer a la 13:44h

La Plataforma d'afectats per la Hipoteca i el capitalisme del Baix Montseny (PAHC) ha confirmat que el desnonament de l'Emilia, la veïna de 78 anys de Breda, continua endavant i que el jutge, tal com ahir ja es temien, ha canviat la manera de procedir i, enllocf de mantenir la data fixa del 20 de febrer, passa a deixar el desnonament amb data oberta. Aquest desnonament ja es va poder frenar el passat mes de novembre per primera vegada i ahir dijous per segona vegada gràcies a la pressió popular de desenes de persones aplegades davant de casa de l'Emilia que esperaven la comitiva judicial i les forces policials que, finalment, no van fer acte de presència.

Fallits aquests dos intents, el magistrat Antonio Cereijo Soto, del Jutjat de Primera Instància de Santa Coloma de Farners, ha decidit en la seva diligència que el desnonament de l'Emilia es pugui produir en qualsevol data i hora (sense establir cap període concret), cosa que segons la PAHC contradiu el que estableix la Llei d'Enjudiciament Civil (LEC), que regula de quina manera cal executar els desnonaments, i vulnerant drets com ara el dret a la tutela judicial efectiva, el dret a la intimitat personal i familiar i el dret a la igualtat.

És per tot això que la PAHC Baix Montseny demana al jutge Cereijo Soto que es desdigui d'aquesta pràctica judicial i que s'avingui a posposar la data de desnonament fins que es trobi una solució digna i definitiva a la situació habitacional de l'Emilia.

La situació de l'habitatge a Catalunya, recorda la PAHC, és d'una emergència social insostenible. Cada hora una família perd casa seva per no poder pagar el lloguer o la hipoteca. Es calcula que només l'any passat es van produir gairebé 10.000 desnonaments; i un de cada quatre desnonaments de l'Estat espanyol es produeix a Catalunya.

"Els veïns organitzats i l'acció dels col·lectius en defensa de l'habitatge com ara la PAH aconseguim d'aturar-ne molts, i és per mirar de pal·liar els efectes de l’organització popular que s'ha estès la pràctica judicial de dictar desnonaments amb data oberta". Si el procés de desnonament ja és cruel i dolorós de viure per definició, els desnonaments amb data oberta són un acarnissament, s'assegura des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme.