La instal·lació d'una residència d'inserció laboral per a menors no acompanyats polaritza Sant Pere de Vilamajor

Alguns habitants temen que es generin problemes de "seguretat" perquè el municipi no disposa de Policia Local pròpia

L'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor.
L'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor. | ERC
Redacció
18 de febrer del 2020
El municipi de Sant Pere de Vilamajor es troba dividit davant l'obertura d'una residència d'inserció laboral per a menors no acompanyats. Una part de la població retreu a l'equip de govern la "manca d'informació" i considera que el lloc on s'ubicarà la instal·lació és "inadequat", ja que es troba a escassos metres de l'institut del poble. Temen que puguin sorgir conflictes entre els estudiants i els nouvinguts i alerten que la localitat no disposa de policia pròpia. "Tan sols tenim una dotzena de vigilants municipals que no duen armes ni poden efectuar detencions", apunten. Altres veïns, demanen "desestigmatitzar" el col·lectiu i proposen organitzar un debat obert a tota la ciutadania. "Ens hem d'escoltar els uns als altres", afirmen.

L'obertura d'una residència d'inserció laboral per a menors no acompanyats al petit poble de Sant Pere de Vilamajor ha generat un clima de tensió entre el veïnat del municipi. Gran part de la ciutadania acusa l'Ajuntament i la Generalitat d'haver actuat "d'amagat" i d'haver pres la decisió sense tenir en compte la seva opinió. "Ens vam assabentar de tot quan l'Ajuntament va publicar un comunicat a la seva pàgina web i al seu twitter", lamenta la Raquel, una de les afectades.

Afirma que la sorpresa que els veïns van endur-se va ser "majúscula", i considera que una població tan "petita i tancada" com aquesta no és el millor lloc per acollir la vintena de joves d'entre 16 i 21 anys que vol traslladar-hi la Generalitat.

En aquest sentit s'expressa l'Isaac Cerdà, un altre habitant del municipi, que diu que se senten "tristos i desemparats" per la forma com els ha tractat el govern local. "S'ha creat un ambient tan advers per culpa de com s'ha plantejat tot, perquè si s'hagués fet amb transparència i ganes de col·laborar i no imposar hagués anat bé", lamenta.

Una de les principals preocupacions dels veïns és el lloc on s'ubicarà el centre, ja que la masia que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha llogat i que gestionarà la Cooperativa d'Iniciativa Social Eduvic, es troba a escassos metres de l'únic institut que hi ha a Sant Pere de Vilamajor. "Estem amoïnats per si entre els joves del poble i els nouvinguts pot sorgir alguna mena de conflicte, ja que inevitablement es creuaran", comenta el Lluís, un altre dels veïns.

En aquest sentit recorda que aquest municipi no disposa de Policia Local i afirma que només hi ha una dotzena de vigilants municipals que "no duen arma, no poden posar multes ni efectuar detencions". Asseguren que quan hi ha una emergència han d'alertar als Mossos d'Esquadra que han de venir de Sant Celoni o de Granollers.

Pel que fa a la integració laboral dels joves, es pregunten quins oficis podran aprendre, ja que asseguren que aquest és un "poble totalment residencial" on hi viuen poc més de 4.000 habitants i que té cinc urbanitzacions. "La majoria treballem en d'altres municipis perquè l'activitat comercial, industrial i agrícola aquí és escassa", afirmen.

Així mateix, adverteixen que si la idea és que els nois es desplacin a d'altres zones de la comarca amb més oportunitats professionals com Granollers, hauran d'anar-hi en transport públic. "Aquí no tenim tren, l'estació més propera és la de Llinars del Vallès, i per arribar-hi cal agafar el cotxe o un autobús que passa cada més de mitja hora", indiquen.

Debat serè i sense estigmes

Tot i que una part important del poble es mostra amoïnada per la notícia, també hi ha un altre sector que demana una resposta serena i que deixi de banda "l'estigmatització" i els "prejudicis". Joan Enciam, un altre veí de Sant Pere de Vilamajor, aposta per generar "relacions personals de veïnatge" amb aquests nouvinguts. "Hem d'intentar que estiguin tan adaptats com sigui possible", comenta.

Enciam explica que amb l'objectiu d'apropar postures, una part dels habitants d'aquesta localitat estan organitzant una sessió de debat que s'hauria de celebrar dilluns vinent. "Tots hem de fer l'esforç d'escoltar perquè tothom pot tenir una part de raó", indica el veí que remarca que el que no pot ser és que aquesta situació es converteixi en "una cacera de bruixes".

Un trasllat dubtós

D'acord amb el comunicat que l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor va fer públic el passat 5 de febrer, alguns dels joves que s'instal·laran en aquesta residència provenen d'un centre de Canet de Mar. El col·lectiu Associació amb Papers d'aquest municipi del Maresme, ha expressat els seus dubtes respecte la idoneïtat d'aquest trasllat. "Estem en desacord amb el continu moviment dels nois, sobretot tenint en compte que ja han fet arrels a Canet", assenyala l'Elvira Manso, una mentora d'aquesta població.

Adverteix que el fet que Sant Pere de Vilamajor no disposi d'estació de tren també dificultarà la mobilitat dels joves que han de participar en cursos i fer pràctiques laborals. Alhora es pregunta si el teixit empresarial que hi ha al voltant del municipi vallesà "podrà cobrir les expectatives" d'aquests nois.

Tot i que encara no s'han seleccionat els menors que es desplaçaran al Vallès Oriental, Manso assegura que tots ells tindran elevades possibilitats d'inserció: "Es tracta de joves que han fet cursos, que s'han adaptat a les normes del centre i que en definitiva són l'excel·lència del grup", assegura.

Demanen col·laboració ciutadana

L'Ajuntament, el departament de Treball, Afers Socials i Família, i la cooperativa Eduvic han defensat el projecte i han demanat col·laboració ciutadana per aconseguir la integració dels nouvinguts. Fonts del departament indiquen que els MENA que aniran al centre vallesà són nois que porten entre un any i mig i dos a Catalunya i que, per tant, disposen de "competències lingüístiques i formatives".

Afegeixen que s'ha escollit aquesta localitat pels beneficis que un "emplaçament rural" com aquest pot aportar al procés d'inserció dels joves. Així mateix, asseguren que la posada en marxa d'aquest equipament s'emmarca en l'estratègia del departament de treballar amb grups de treball més reduïts.