Exposició «Margarida Xirgu: l'actriu i la dona» al Centre Cultural Els Forns de Breda

Una de les grans actrius catalanes del segle XX, tenia una forta vinculació amb el municipi baixmontsenyenc

Exposició Margarida Xirgu: l'actriu i la dona, a Breda
Exposició Margarida Xirgu: l'actriu i la dona, a Breda | AJB
Redacció
04 de febrer del 2020
Actualitzat a les 16:50h
El Centre Cultural Els Forns acollirà del 8 al 23 de febrer l'exposició "Margarida Xirgu: l'actriu i la dona", dedicada a una de les grans actrius catalanes del segle XX, que tenia una forta vinculació amb Breda. La mostra fa un recorregut per la vida i la trajectòria de Margarida Xirgu, repassant diferents aspectes com la seva carrera: la transcendència internacional de la mateixa; la vida a l'exili; la seva faceta pedagògica, ja que durant una etapa de la seva vida es va dedicar a la formació de nous artistes o la significació com a figura d'empoderament femení. Paral·lelament a l'exposició el dijous 6 de febrer la Biblioteca Municipal acollirà una lectura dramatitzada de la seva correspondència, a càrrec de l'actriu Àngels Bassas i l'acompanyament musical d'Esther Vila.

L'exposició conté material gràfic en el que es repassa la trajectòria professional i personal de l'artista. Objectes personals, cartes, documents oficials, fotografies i audiovisuals formen part del fons documental d'una mostra amena i interessant per a tot tipus de públic: tant aquells que ja coneixen la figura de Margarida Xirgu com els que no en tenen cap referència.

Tot i que va néixer a Molins de Rei el 1888, Margarida Xirgu tenia una forta vinculació amb Breda, lloc d'origen de la seva família materna. Acostumava a passar els estius al municipi, així com llargues temporades en les que es tractava de problemes de salut. La mostra s'emmarca en la celebració, l'any 2019, de l'Any Margarida Xirgu. La Generalitat de Catalunya commemora el cinquantenari de la seva mort per a recuperar i divulgar la seva memòria.

Margarida Xirgu és una de les grans actrius catalanes del segle XX. Durant les primeres dècades de segle va actuar als teatres més importants de l'estat espanyol, interpretant dels més importants poetes i dramaturgs tant espanyols com internacionals. Especialment fructífera va ser la seva relació amb Federico García Lorca, ja que va ser l'actriu encarregada d'estrenar moltes de les seves obres. Present a l'Amèrica del Sud a l'esclatar la guerra civil espanyola va viure a l'exili a diferents països de la zona, on va continuar actuant, dirigint i formant nous talents fins la seva mort l'any 1969 a Montevideo, Uruguai. 
 

Exposició Margarida Xirgu: l'actriu i la dona, a Breda Foto: AJB