L'Ajuntament planteja un ambiciós projecte de reconversió del cavaller del Castell d'Hostalric en espai polivalent

El consistori modernitzarà l'equipament per a potenciar-ne la vessant turística i diversificar-ne els usos. El projecte finalista serà escollit per tots els veïns i veïnes a través d’un procés de participació ciutadana.

Zona del cavaller del castell d'Hostalric
Zona del cavaller del castell d'Hostalric | AJH
Redacció
30 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:50h
L'Ajuntament ha començat a treballar en la definició d'un projecte per a restaurar el Castell d'Hostalric, un dels monuments més característics i simbòlics del municipi. El pla, amb una inversió prevista de 2,1 milions d'euros -que se sufragarà amb ajuts de diverses administracions-, ha de permetre remodelar la zona del cavaller, l'edifici principal del Castell, que consta de 2.460 m² repartits entre la planta baixa (890 m²), la planta altell (273 m²), la planta 1 (1.024 m²) i la planta 2 (273 m²), amb l'objectiu de convertir-la en un nou espai polivalent obert a tots els veïns i veïnes i al teixit associatiu. 

Fins a 15.000 persones van visitar Hostalric l'any 2019, segons les entrades venudes al Castell i el nombre de visitants comptabilitzats a l'Oficina de Turisme. En aquest sentit, l'alcalde Nil Papiol destaca el rol del Castell"com un dels principals pols d'atracció turística del municipi i de la comarca i com un enclavament clau per a conèixer i difondre la història de la vila". Així mateix, Papiol defensa que"el Castell, però, té un gran potencial que va més enllà de la seva vessant turística i divulgativa i que hem de saber vehicular amb rigor per tal d'obrir-lo a tota la població i garantir-ne la seva rendibilitat".

En aquesta línia, el projecte preveu que el cavaller, un cop finalitzats els treballs d'adequació,esdevingui un espai amb tots els equipaments necessaris per a acollir esdeveniments públics i privats de diversa índole al llarg de tot l'any. 

La ciutadania participarà en l'elecció del projecte finalista

El Ple de l'Ajuntament d'Hostalric va aprovar el passat mes de novembre, en sessió ordinària, el plec de clàusules administratives particulars que regiran el concurs de contractació del servei d'arquitectura del projecte; que és previst que quedi enllestit al llarg d’aquest any 2020. 

Amb tot, seran els veïns i veïnes empadronats al municipi els encarregats d'escollir a través d'un procés participatiu el projecte finalista que es durà a terme. 

L'Ajuntament executarà la primera gran obra al Castell des del 2015 

L'actuació que durà a terme l’'juntament es convertirà, amb tot, en la primera gran reforma que es duu a terme al monument des de l'any 2015, quan es van invertir 750.000 euros per fer un centre d'interpretació al cos de guàrdia. L'any passat el consistori també va destinar 50.000 euros a consolidar un talús sota el baluard de la Dent de Serra i 60.000 euros per reparar els danys ocasionats a causa d'uns aiguats al baluard major.