medicina

Catalunya entra en fase d'epidèmia de la grip

La taxa d'incidència és més alta en els menors de 5 anys i els centres sanitaris ja activen els seus plans de contingència

per NacióDigital , 24 de gener de 2020 a les 00:00 |
Un pacient vacunant-se de la grip | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La grip ha arribat a nivells d'epidèmia a Catalunya. L'activitat gripal s'ha situat en els 147,4 casos per 100.000 habitants, superant la barrera epidèmica, que aquest any se situa en els 98 casos. L'increment detectat durant la setmana del 13 al 19 de gener s'ha incrementat aquests dies i ja ha assolit el nivell epidèmic, tot i que a un nivell baix.

El 83,5% de les persones ingressades greus als hospitals per aquest virus no estaven vacunades. Segons les dades fetes públiques per Salut, la taxa d'incidència ha estat més alta en els menors de 5 anys, amb 339,5 casos per 100.000 habitants. La resta de grups d'edat també mostren un increment. Es preveu que l'activitat gripal durant les properes setmanes presenti un nivell baix.

 
Pel que fa als ingressos hospitalaris greus, se n'han registrat 14 l'última setmana, i des de l'inici de la temporada a principis d'octubre, 90. El 83,5% d'aquests casos no estaven vacunats.

Activitat als centres


Durant la setmana passada, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 70.955 urgències, de les quals 10,6% han requerit ingrés hospitalari. Respecte a la setmana anterior, les urgències ateses han augmentat un 1,65% i els ingressos hospitalaris han baixat un 0,6%. En comparació amb la mateixa setmana de l'any passat, l'activitat urgent s'ha reduït un 4,3% i el nombre d'ingressos un 0,71%.

El 73,3% són pacients adults, mentre que la resta correspon a població pediàtrica. En relació amb la setmana anterior, la proporció de pacients pediàtrics ha augmentat un 23,3%, una dada que s'explica per l'epidèmia de la bronquiolitis, que segons les dades de Salut ja està iniciant el seu descens.


Pel que fa als equips d'atenció primària, durant la setmana del 13 al 19 de gener s'han atès un total de 886.771 visites, un 43,6% més que la setmana anterior. Aquest increment s'explica, en part, per l'habitual descens d'activitat durant el període de vacances de Nadal. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 850.003 s'han fet als centres d'atenció primària i 36.768 al domicili del pacient. Per grups d'edat, el 16,2% de les visites han estat d'infants de fins a 15 anys; el 48,5% d'adults d'entre 15 i 64 anys i el 35,3% restant de persones majors de 65 anys.

Pel que fa als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP), durant la setmana del 13 al 19 de gener han atès un total de 23.292 visites, un 7,9% menys que la setmana anterior. Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 37.036 casos aquesta setmana, dels quals 2.196 han requerit l'atenció d'un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa un increment dels casos d'un 1.2% i una disminució de les visites domiciliàries del 21,9%.

Plans de contingència per donar resposta a la grip

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha posat en marxa un pla operatiu d'hivern per adaptar-se a les necessitats sanitàries de cada moment a partir del coneixement de la demanda i de les aportacions del territori. Així, segons Salut, per respondre a aquest augment d'activitat estacional, els centres sanitaris ja activen els seus plans de contingència, per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.

El departament recorda que la millora manera de protegir-se i evitar propagar el virus és vacunar-se i mantenir unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular.

 

Participació