Les hores més «crítiques» de la llevantada: les pluges inunden i porten els rius al límit

Les tempestes generalitzades i el vent agafen protagonisme en el clímax del temporal Gloria

L'Onyar, al límit al seu pas pel centre de Girona.
L'Onyar, al límit al seu pas pel centre de Girona. | ACN
Pere Pratdesaba / Sergi Ambudio
21 de gener del 2020

La llevantada evoluciona. El fort temporal que assetja Catalunya des d'aquest dilluns al matí està ben actiu i es preveu que continuï així fins dijous. Les autoritats adverteixen que, malgrat haver superat sense greus incidents les primeres 24 hores, ara "vénen dos dies crítics" en què les pluges intenses i el vent seran els grans protagonistes. Aquests dimarts, 100.000 alumnes d'arreu del país s'han quedat sense anar a classe.

Mentre la cota de neu va augmentant progressivament, les precipitacions s'estenen a qualsevol punt del territori. Són extenses i molt intenses amb dos focus principals: les comarques de Girona i el sud de les de Tarragona, on s'esperen més de 200 litres per metre quadrat o, fins i tot, en moments puntuals, més de 300.

La gran quantitat d'aigua que està caient deixa imatges de rius al límit del desbordament. L'increment de la intensitat de les precipitacions converteixen, precisament, les lleres dels rius en zones de màxim risc. L'augment del cabal dels rius Onyar i Daró, a Girona, és una de les principals preocupacions dels serveis d'emergència.

En aquests moments, el cabal del primer és molt elevat, però està estabilitzat al seu pas per Girona capital. El del Daró va clarament a la baixa. Nos obstant això, les autoritats no volen donar per controlada la situació, ja que es preveu que continuï plovent de forma, com a mínim, generosa.

La carretera Gi-644 inundada just abans d'arribar a Serra de Daró. Foto: ACN

Al Principat ja fa hores que estan activat en alerta els plans NeuCat i VentCat. De fet, en les darreres hores s'han registrat ratxes de vent als 100 km/h en zones on no és gens habitual com Barcelona, el Baix Llobregat, el Bages o el Montsià. El vent continuarà bufant, i amb força, en les properes hores.

A banda de les tempestes i les ratxes virulentes de vent, continua ben actiu el temporal marítim. A tot el litoral català s'han registrat onades superiors als sis metres. De fet, mar endins, hi ha boies que han marcat onatges de més de 10 metres. El fort moviment marítim està deixant moltes platges, completament devorades, sense sorra. El panorama és especialment greu al Delta de l'Ebre i a Platja d'Aro.



Retards a l'AVE i Rodalies

Renfe ha informat que es registren retards d'entre 15 i 30 minuts a l'AVE per limitacions de velocitat derivades del temporal. A més, està tallada l'R2 Nord i l'R11 per un arbre a la catenària entre Llinars i Sant Celoni. Hi ha servei alternatiu per carretera. També n'ha caigut un a la via entre els Guiamets i Móra la Nova, però ja ha estat retirat i s'ha reprès la circulació de la línia R15.

Afectacions de la T2 del Prat

D'altra banda, la passarel·la d'intercomunicació de l'estació Aeroport amb la terminal 2 que estava tancada ja ha quedat reoberta. També hi ha afectacions a l'R11 entre Maçanet i Figueres, així com entre el Masnou i Mataró, on se circula per via única pel fort onatge. Aquesta última incidència afecta les línies R1 i RG1, amb demores de 45 minuts de mitjana.

Molló, al Ripollès, aquest matí Foto: Martí Urgell


Matinada de pluja i neu

Aquesta matinada ha plogut amb força a tot el litoral i a les comarques d'interior de Barcelona i Girona. La cota de neu ha baixat fins als 400 metres i aquestes precipitacions s'han convertit en neu al Moianès, el Ripollès, Osona, la Garrotxa i la Terra Alta. El vent continua bufant amb força i segueix sent una de les grans preocupacions.

Encara hi ha moltes carreters amb problemes, algunes on s'ha de posar cadenes, i l'AP-7 està tallada en els dos sentits de la marxa a l'alçada de Figueres (podeu consultar aquí l'estat de la xarxa viària en directe). També cal destacar que un total de 220.000 abonats s'han quedat sense llum aquest matí a les comarques gironines. L'avaria s'han anat arreglant de forma progressiva i ha quedat resolta poc després de les 9.30h, amb algunes afectacions puntuals.
 

Tona, a Osona, aquest matí Foto: Pere Pratdesaba

Protecció Civil ha demanat evitar activitats en zones marítimes, així com en espais amb arbres, parcs i jardins a les ciutats i exigeix "molta precaució". Des del departament de Trànsit també es demana evitar els desplaçaments amb cotxe que no siguin estricament necessaris.

També demana no creuar zones inundades i evitar les zones properes als rius i rieres, molts dels quals es podrien desbordar. En aquest marc, es reclama màxima precaució a l'Alt i Baix Empordà, Gironès i Selva.


Els Bombers de la Generalitat han atès 208 avisos pel temporal Gloria de les 10 del vespre d'aquest dilluns a les 7 del matí d'aquest dimarts, sobretot a les comarques de la regió metropolitana nord, amb 91 avisos; les de Girona, amb 56, i les de la regió metropolitana sud, amb 48. A les comarques de la regió de Tarragona s'han atès 14 avisos; a les Terres de l'Ebre, 11; a les centrals, 8 i a Lleida, 5

Aquest dimarts a la matinada, a Caldes de Malavella (la Selva), al camí de can Gotarra, la conductora d'un vehicle que ha estat arrossegat per l'aigua n'ha pogut sortir amb l'ajuda dels Bombers. A Llinars del Vallès (Vallès Oriental), a primera hora d'aquest dimarts al matí, s'ha localitzat en bon estat el conductor d'una moto que l'aigua també havia arrossegat.

A més, els Bombers han treballat en l'ensorrament de l'envà pluvial d'un edifici del passatge Miró de Mataró aquest dimarts a la matinada. Com a conseqüència s'ha foradat el forjat d'un pis i una dona ha resultat ferida.

100.000 alumnes sense classe

Entre ahir a la nit i primera hora d'aquest matí s'han suspès les classes en nombrosos centres, majoritàriament del Maresme i les comarques gironines, però també del Vallès Oriental i el Barcelonès, així com les Terres de l'Ebre, que ha deixat sense escola més de 100.000 alumnes de primària i secundària, segons ha informat el Departament d'Educació

Pluja arreu i neu al Pirineu

A hores d'ara, la precipitació és més extensa i continuada que ahir, especialment a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral, i la cota de neu pujarà al llarg del dia cap els 1.000 o 1.200 metres. Així, les nevades aniran quedant restringides al Pirineu i en altres punts de muntanya del quadrant nord-est del territori. Tot i això, al matí encara podria caure neu a cotes més baixes del prelitoral o Catalunya Central.

Els models meteorològics indiquen que aquesta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1.300 metres arreu.

Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En aquestes zones els registres de pluja podran superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del Massís del Port.

A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.

Molló, al Ripollès, aquest matí Foto: Martí Urgell