Torna la radionovel·la «Incerta glòria» a Catalunya Ràdio

naciodigital.cat
18 d'octubre del 2012
«Incerta glòria», una de les obres cabdals de la literatura catalana.
«Incerta glòria», una de les obres cabdals de la literatura catalana.
«Incerta glòria», una de les obres cabdals de la literatura catalana.

Catalunya Ràdio ha decidit tornar a emetre l'adaptació radiofònica de la novel·la Incerta glòria de Joan Sales, coincidint amb el centenari del naixement de l'autor. Des d'aquest dilluns, es publiquen dos capítols diaris al web de l'emissora, fins a completar tota l'obra el 19 de novembre, coincidint amb el dia en què es commemorarà el centenari. Catalunya Ràdio qualifica la radionovel·la, gravada el 1987, com a "una de les joies del nostre arxiu sonor".

L'obra, adaptada per Oleguer Sarsanedas i dirigida per Joan Germà Schroeder, es va gravar amb actors de primera fila com Enric Majó, Margarida Minguillón, Gal Soler i Enric Pous. Aquest cop, però, s'hi ha incorporat material inèdit, com fotografies , vídeos i cartes de l'autor, una entrevista amb la seva néta ..., tot amb l'objectiu de posar en valor el document sonor i actualitzar-ne el contingut.

Incerta glòria és una "novel·la infinita", com la va qualificar el diari Le Monde l'any 1962, quan es va publicar, per primer cop sense censura, a la República francesa. Una novel·la d'amor i de guerra, des de la perspectiva dels vençuts, que retrata l'efímera joventut d'uns personatges magnífics. Sobretot el d'en Cruells, el que interpreta Enric Majó, un dels millors personatges de la literatura catalana.

A més, la recerca de material amb què s'acompanya la radionovel·la no s'acaba amb la publicació que ja es pot consultar en aquests moments al web de Catalunya Ràdio. La voluntat d'aquest nou arxiu sonor és que es mantingui en contínua actualització i creiem que pot ser especialment útil als centres escolars o universitaris i als estudiosos en general de l'obra de Sales.

Incerta Glòria a Catalunya Ràdio