Hostalric congela l'IBI i apuja les escombraries un 11 per cent les ordenances fiscals per al 2020

L'Ajuntament aposta per promocionar el lloguer d'habitatge i afavorir la sostenibilitat energètica i mediambiental amb la incorporació de noves bonificacions i reduccions de taxes

Ple de l'Ajuntament d'Hostalric d'aprovació de los ordenances 2020
Ple de l'Ajuntament d'Hostalric d'aprovació de los ordenances 2020 | AJH
Redacció
12 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:23h
En la sessió plenària de l'Ajuntament d'Hostalric d'aquest dilluns 11 de novembre s'han aprovat les Ordenances Fiscals Reguladores dels Tributs Municipals per al 2020. L'aprovació s'ha dut a terme per unanimitat (Sumem per Hostalric i Junts per Hostalric), menys els punts referents a la gestió de residus i el de lloguer del Domus Sent Soví que s'han aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern de Sumem per Hostalric i l'abstenció de Junts per Hostalric.
 
Reducció de la pressió fiscal a les famílies

Un dels principals aspectes que recullen les ordenances fiscals per a l'any 2020 és la congelació de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) i l'aplicació de noves bonificacions sobre aquest gravamen. En aquest sentit, l'alcalde Nil Papiol avança que l'equip de govern té fixada com a una de les seves prioritats d'acció al llarg del nou mandat "alliberar progressivament part de la càrrega tributària a la que han de fer front les famílies de la nostra vila amb menor nivell de renda".

En aquest sentit, el consistori bonificarà un 10% del pagament de l'IBI a les famílies nombroses i famílies monoparentals; al mateix temps que s'abonarà un 10% del cost d'aquest impost per als habitatges llogats amb renda limitada, i es promocionaran les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica amb una bonificació de fins al 50% de l'IBI.

Promoció dels habitatges desocupats

Mentrestant, en el marc de la nova política de promoció de l'habitatge i de la seva funció social iniciada per l'Ajuntament, l'any 2020 s'aplicarà un recàrrec del 50% en la quota de l'IBI d'aquells immobles d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Una mesura que pretén revitalitzar i dinamitzar el parc d'habitatges del municipi i augmentar l'actual oferta de lloguer social.

Glòria Joaquim, regidora d'Hisenda, defensa que aquesta taxa està dissenyada principalment per a "grans tenidors de propietats, en especial bancs i fons d'inversió, que ara per ara mantenen el seu mercat d'habitatges buit".

Millora de l’aprofitament i l’equilibri del cost dels serveis municipals

D'altra banda, les ordenances fiscals de 2020 també posen el focus en la protecció de l'entorn i dels recursos naturals del municipi. Així, per tal de reconèixer aquells ciutadans que opten per vehicles que emeten menys emissions contaminants, l'Ajuntament ha modificat l'impost de circulació i l'any vinent es bonificarà un 50% de la quota en el cas dels vehicles elèctrics i un 30% en el cas dels vehicles híbrids.

Tanmateix, l'aposta de l'equip de govern per afavorir la sostenibilitat energètica i mediambiental també es tradueix en les ordenances fiscals de 2020 en l'aplicació de noves mesures fiscals encaminades a millorar les xifres de recollida selectiva (que actualment representa només un 30% del total de residus recollits al municipi), promoure la correcta separació de residus, i combatre l’abocament improcedent de residus a la via pública. 

Així, la taxa de recollida d'escombraries queda fixada, de forma general, en els 159 euros (un 11% més que l'any 2019); fet que permetrà, entre d'altres, resoldre els dèficits en el servei acumulats al llarg dels darrers anys i millorar-ne la seva eficàcia i prestacions, i fer front a l'augment del 9% en els costos de personal i de prestació del servei per part de l'empresa gestora. No obstant, la quota anual de recollida de deixalles inclou una bonificació del 12% per a tots aquells domicilis que s'autogestionin les restes orgàniques a través del compostatge; i s'augmenta fins als 1.000 euros les sancions per abocaments il·legals al municipi.

Nil Papiol, alcalde d'Hostalric, explica que "som conscients que en matèria de gestió de residus encara tenim molt camí per a recórrer, estem preparant un canvi de model per fer-hi front".

Revitalització i rehabilitació del casc antic
Finalment, en el cas de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), l'Ajuntament congela per a l'any vinent els preus de les llicències d'obres majors i menors, però augmenta fins al 70% les bonificacions per aquelles obres que tinguin per objecte la rehabilitació d’edificis del casc antic i, també, per aquelles intervencions que pretenguin la divisió d'habitatges amb la finalitat d'introduir-los al mercat de lloguer o venda.