Eleccions espanyoles 10-N

La participació cau una mitjana quatre punts i mig al Baix Montseny

La xifra de mobilització de votants continua sent una de les més altes dels últims anys

per Carles Bellsolà / Irene Ramentol, 10 de novembre de 2019 a les 18:21 |
Col·legi electoral Pompeu Fabra a Manlleu | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La participació a les eleccions del 10-N a les sis de la tarda, amb el 97% de taules comunicades, ha caigut quatre punts i mig a Catalunya (59,84%) respecte els darrers comicis del 28-A, en què la mobilització de votants va batre rècords arribant al 64,20%. Al conjunt de l'Estat, la caiguda de la participació ha estat menys acusada, però és menor respecte a Catalunya: amb un 56,85% s'ha desplomat de més de tres punts respecte al 60,74% del 28-A.

Amb tot, la xifra de mobilització de votants continua sent una de les més altes dels últims anys després de les dades rècord del 28-A.
 
Amb dades del primer avançament, de les 14h, la participació queia més en els municipis més independentistes. Allà on ERC, JxCat i Front Republicà van sumar a l'abril menys de la meitat dels vots, la participació s'ha reduït en 3,8 punts, però ha disminuït en 5,3 punts allà on van aconseguir més del 80% de les paperetes


Participació rècord en les últimes eleccions

La participació a les eleccions del 28-A es va disparar respecte els comicis del 2016 i va batre rècords: va créixer més d'onze punts a Catalunya i prop de cinc a Espanya.El caràcter extraordinari de les eleccions del 28-A, convocades per Pedro Sánchez només deu mesos després d'arribar a la Moncloa catapultat per una moció de censura que va sentenciar el govern del PP, va promoure aleshores una àmplia mobilització dels votants.

La participació al Baix Montseny

Al Baix Montseny la participació no és massa diferent del que està passant en el conjunt de Catalunya. Les dades facilitades a les sis de la tarda en el conjunt de tots els municipis de la comarca natural la participació és sensiblement més baixa que no pas el 28-A, tret d'Arbúcies que a aquesta hora ha votat el 64,06 per cent quan a l'abril ho havia fetel 63,99 per cent. Fins a les sis de la tarda al Baix Montseny ha votat el 62,78 per cent quan el 28-A ho havia fet el 67,28 per cent.

Significatiu, però, és el cas de Campins que confirma la desmobilització d'electors ja que a les dades facilitades de participació de les sis de la tarda d'unes eleccions a altres hi ha l'11,84 per cent, fent un percentatge encara més elevat que pas a les xifres de les dues de la tarda, A Gualba la diferència és del 6% menys i a Sant Celoni prop del 5%.

Pots consultar municipi per municipi en aquest enllaç.


 

 

Participació