música

«Joan Tomàs. Passió per la cançó popular catalana» a la Masia Mariona, dins del Circuit de Lied del Montseny

Tindrà lloc aquest diumenge a Fogars de Montclús en un format de concert-conferència, protagonitzat per la documentalista Liliana Tomàs, el conferenciant Jordi Tomàs, la soprano Marta Garcia i el llaütista William Waters

per Redacció, 7 de novembre de 2019 a les 00:00 |
La cançó popular catalana de Joan Tomàs aquest diumenge 10 de novembre a Fo0gars de Montclús | Arxiu Joan Tomàs
L'Associació d'Amics de la Fàbrica de Lied organitza, el dia 10 de novembre, el concert "Joan Tomàs. Passió per la cançó popular catalana" a Masia Mariona de Fogars de Montclús, emmarcat dins de la novena edició del Circuit de Lied del Montseny, que comptarà amb 10 concerts que tindran lloc en diversos municipis del Baix Montseny. Els protagonistes del concert-conferència seran la documentalista Liliana Tomàs i Roch, el conferenciant Jordi Tomàs i Guilera, la soprano Marta Garcia Cadena i el llaütista William Waters.
 

Els intèrprets de la vetllada oferiran un concert amb obres de Marin Marais, Georg Philipp Telemann, Johann Christian Schickhardt, Antonio Vivaldi i cançons populars catalanes que acompanyaran la narració de Liliana Tomàs i Jordi Tomàs, nebots del mestre Joan Tomàs i Parés (Barcelona, 1896-1967), l'obra del qual en el quart concert del Festival es recuperarà de l'oblit.

Gràcies a moltíssims documents inèdits conservats pels seus hereus, així com nombrosos articles de premsa de l'època, aquesta conferència s'endinsarà en les principals facetes d'aquest home incombustible, que va ser mestre de música en diverses escoles de Catalunya - entre les quals figuren el Grup Escolar Pere Vila, el Col·legi de Sant Ignasi i les Escoles Ribas de Rubí -, que va dirigir més d'una vintena d'entitats corals - com el Cor Infantil de l'Orfeó Català -, i que fou lloat per grans personatges com el Mestre Lluís Millet. Un concert-conferència que recorrerà també la riquesa de la música popular catalana.
 
El programa del concert se centrarà sobretot en quatre cançons de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya recollides pel Mestre Joan Tomàs: Muntanyes del Canigó (recollida en la Missió de recerca d’Espolla, Alt Empordà, per Joan Tomàs i Joan Amades, el 1928), La Mal Casada (recollida en la missió de recerca d'Espolla, Alt Empordà, per Joan Tomàs i Joan Amades, el 1928), El Comte de l'Aronge (recollida en la Missió de recerca a Valls i Aiguafreda, 26 de maig i 4 de juny de 1932, per Joan Tomàs i Joan Amades), i La Dama d'Aragó (recollida en la Missió de recerca de cançons a la Casa de Caritat de Barcelona, del 20 de gener al 27 d'abril de 1926. Aquesta missió el mestre Joan Tomàs i Parés lava fer sol). 

 

Participació