Una jornada per conèixer el bosc mediterrani al Parc Natural del Montnegre i el Corredor

Emmarcada dintre la V Setmana del Bosc de Sant Celoni s'ha dirigit a comunicadors, divulgadors i docents

Un ramat de xais a Can Terrades al parc del Montnegre i el Corredor
Un ramat de xais a Can Terrades al parc del Montnegre i el Corredor | Jordi Purtí
25 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 18:19h
"El bosc no està quiet, és un sistema complexe que s'autoregula". Aquesta és una de les frases que aquest divendres el naturalista Martí Boada ha argumentat en el decurs de la jornada Funcionament i Gestió del Bosc Mediterrani que ha tingut lloc a la Rectoria Vella de Sant Celoni i a la Finca Can Terrades del Montnegre i el Corredor.

Ha estat una jornada emmarcada dintre de la V Setmana del Bosc que s'ha impulsat amb l'objectiu d'apropar el coneixement de la Gestió Forestal Sostenible a un públic divers relacionat amb l'àmbit de la comunicació, la divulgació i la docència. En una primera part s'ha fet una introducció dels boscos mediterranis amb temes com la perspectiva dels boscos des de la meteorologia, a càrrec de Tomàs Molina; la perspectiva socioambiental a càrrec de Martí Boada; la gestió dels boscos a càrrec de Xavier Alfaras; i la perspectiva del canvi global i el risc del foc, a càrrec dels Bombers de la Generalitat.

La segona part de la jornada ha estat pràctica a la Finca Can Terrades, una finca de 206 hectàrees situada al Parc Natural del Montnegre i el Corredor, dedicada a la gestió forestal i ramaderia extensiva. Mirant i analitzant el bosc amb Josep Maria  Saurí, propìetari de la finca i silvicultor; Jordi Bartolí, química verda i bosc de la UAB i Martí Rosell, de l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.
 

A la dreta de la imatge Josep Maria Saurí, propietari i silvicultor de Can Terrades Foto: Jordi Purtí



Els participants han tingut l'oportunitat de conèixer la realitat del pasturatge amb sistema tradicional extensiu amb races autòctones amb un ramat conduït per un pastor i sempre pastura als boscos i prats de Can Terrades i altres finques del Montnegre i el Corredor. L'objectiu és doble, produir carn de ramat d'exel·lent qualitat amb certificat ecològic des del 2015 i al mateix temps esdevé de gran importància en la gestió del bosc i la prevenció d'incendis.
 
L'estada a Can Terrades també han servit per saber com es gestiona una aclarida i neteja de bosc i una demostració pràctica de com es talla un arbre amb la finalitat de millorar la gestió del bosc.

La jornada ha estat organitzada pel Consorci Forestal de Catalunya amb la col·laboració de l'ICTA-UAB i l'Ajuntament de Sant Celoni


 
 

Participants en la jornada Funcionament i gestió del bosc mediterrani a Can Terrades Foto: Jordi Purtí

Arxivat a