La sala gran del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha conclòs que no es va violar el dret a la intimitat de cinc treballadores d'un supermercat de Sant Celoni acomiadades després que una càmera oculta les gravés cometent furts. Així, la darrera instància del tribunal amb seu a Estrasburg reverteix la seva pròpia decisió d'obligar a Espanya a indemnitzar amb més de 4.000 euros a cadascuna de les empleades. La sala gran ha assegurat que hi havia una "clara justificació" per no avisar les treballadores de les càmeres de vigilància perquè existien "sospites raonables" sobre el seu comportament.

Si bé el gener del 2018 el TEDH va dictaminar que s'havia violat el dret a la intimitat de les treballadores, l'Estat espanyol va recórrer la condemna davant la sala gran del tribunal, que ara li ha donat la raó. Estrasburg també estima en la decisió que els tribunals espanyols van ponderar "amb cura" els drets de les demandants i de l'empresa fent un examen exhaustiu dels motius de la vigilància.

Reacció del Col·lectiu Ronda

L'advocat de Col·lectiu Ronda que ha exercit la defensa jurídica de les empleades de Mercadona, José Antonio González, considera que la decisió del TEDH "representa un enorme retrocés en matèria de garanties civils" per als treballadors de l'Estat. Segons ell, la decisió "ofereix una via de molt fàcil accés per a les empreses a l'hora de vulnerar l'obligació d'informar" als empleats si els estan gravant.

Deu anys dels fetsEl TEDH havia fallat a favor de les treballadores el gener de 2018, però els fets es remunten de l'any 2009 quan totes les treballadores sospitoses de robatori van ser acomiadades per raons disciplinàries després d'admetre la seva participació en els robatoris i haver vist les imatges enregistrades.