Tortell Poltrona: «Estem amb els que volem que l'estat tort es torni dret»

Aquest dissabte ha recollit a Sant Celoni el Premi Bosquerol de l'Any 2019

Jaume Mateu -Tortell Poltrona- Bosquerol de l'Any 2019
Jaume Mateu -Tortell Poltrona- Bosquerol de l'Any 2019 | Jordi Purtí
20 d'octubre del 2019
Actualitzat el 18 d'octubre del 2023 a la 13:19h
"Sóc bosquerol des de que vaig arribar aquí, em sento bosquerol i visc al bosc", així és com va començar Jaume Mateu (Tortell Poltrona) el seu agraïment per la concessió del Premi Bosquerol de l'Any 2019 aquest dissabte en el marc de la V Setmana del Bosc que se celebra tot el cap de setmana a Sant celoni.

Poltrona diu que és un premi per a tota la gent del Circ Cric, el seu equip i que el compateix amb la gent de Quito, del Kurdistan, de Palestina... "estem junts amb molta gent que el que volem és que la terra sigui rodona i no pas quadrada i que l'estat de tort es torni dret". El Bosquerol de l'Any 2019 va acabar la seva intervenció cantant una cançó que va escriure fa més de trenta anys i dedicada al bosc.

En el Premi Bosquerol de l'Any es valoren i reconeixen trajectòries de gent que treballa amigablement per la natura i el bosc, en el seu estudi, en la seva estima i comprensió i que també s'inspira en el bosc. El naturalista Martí Boada ha estat l'encarregat de lliurar-lo i ha dit de Jaume Mateu (Tortell Poltrona) que és "un escampador de rialles on aquestes hi són absents: en els dolorosos i inhumans camps de refugiats, en territoris assotats per la guerra infame i la fam, que nosaltres des d'aquí, simplement imaginem". Boada ha recordat que l'artista de Sant Esteve de Palautordera aporta riuades creatives germinades a les instal·lacions del Circ Cric, que el nodreixen artísticament amb les alenades inspiradores del vell Montseny.

El museu del bosc

Joaquim Deulofeu, del Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, ha recordat que la Setmana del Bosc va nèixer per sensibilitzar i divulgar el coneixement del bosc i impulsar el projecte del Museu europeu del bosc, "del qual ja en tenim ara una mostra, nosolament amb la pròpia Setmana sinó també amb l'Arbreda del pertegàs, tota una realitat que ja podeu anar a visitar". Deulofeu assegura que encara avui es té el ferm compromís en fer realitat aquest projecte "en el que col·laborem estretament amb l?Ajuntament i l'Institut de Ciència i tecnologia Ambientals - UAB (ICTA).

L'alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, va fer palesa la importància que ha tingut i té el bosc per Sant Celoni i va recordar que el seixanta per cent de Catalunya és de massa forestal. En aquest sentit, emmarcades en la V Setmana del Bosc hi ha activitats programades des del passat 13 d'octubre i fins el 25 d'aquest mateix mes. L'organitzen l'Ajuntament de Sant Celoni, l'ICTA, el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny i l'associació de Propietaris del Montnegre i Corredor.

Abans del lliurament del Premi hi va haver el concert Forest Prayer -oració del bosc-, un cant desesperat a la reflexió. Un tríptic musical que, amb les tres parts de l'arbre com a fil conductor, convida a reflexionar sobre la necessitat de preservar els boscos. Un concert creat i dirigit per Josep Maria Aparicio.
 

Fira del Bosc a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí




 
Arxivat a