Clam multitudinari a Barcelona contra la sentència i la repressió

Les Marxes per la Llibertat i la vaga general fan confluir centenars de milers de persones al centre de la capital catalana en una nova jornada històrica de mobilització

Milers de persones es concentren a Barcelona per la manifestació
Milers de persones es concentren a Barcelona per la manifestació | Martí Urgell
NacióDigital
18 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 18:57h
Clam massiu a Barcelona contra la sentència que condemna per sedició, malversació i desobediència els líders independentistes que van impulsar el referèndum de l'1-O. Les Marxes per la Llibertat i la mobilització generada per la vaga general convocada per la Intersindical-CSC han confluït als Jardinets de Gràcia des d'abans de les cinc de la tarda, hora prevista per a la manifestació que tanca la jornada.

La imatge ha recordat, en molts moments, a una Diada de l'Onze de Setembre -en aquest cas, després de tres dies de marxa pel territori des de Girona, Tàrrega, Tarragona, Berga i Vic- i també a l'aturada de país del 3-O, convocada com a protesta per la violència policial del referèndum celebrat dos dies abans. La concentració ha comptat amb els principals dirigents del país, membres del Govern inclosos, i suposa la mobilització més massiva des que es va conèixer, el veredicte del Tribunal Suprem.
 

Milers de persones es concentren a Barcelona per la manifestació Foto: Martí Urgell



Seguiment de la vaga

Segons han assegurat els promotors de la vaga al matí, en una atenció als mitjans des de Plaça Universitat -que ha acollit una manifestació d'estudiants al migdia-, l'impacte de la vaga és superior al de l'aturada de fa dos anys. El consum elèctric, en aquest sentit, ha caigut un 10,1% respecte el d'un divendres normal, una dècima més que el 3-O. Una de les dades rellevants que ha aportat Carles Sastres, secretari general de la Intersindical,és que el seguiment a les capitals de comarca és del 80%.
 

Vaga general del 18 d'octubre del 2019 en resposta a la sentència Foto: Adrià Costa


El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha comparegut per facilitar les dades de l'impacte de la vaga. El sector on més es nota, amb un 90% de seguiment, és el de les universitats. A l'ensenyament públic se supera el 43%, al concertat és del 35% i en el privat es queda en un 26%. En sanitat pública s'arriba al 26,3%, a la concertada al 19,6% i en la privada només hi ha un seguiment del 5,4%.

Aldarulls i propostes

El context de manifestació està marcat per una setmana molt agitada. La sentència va ser acollida amb un intent de bloqueig de l'aeroport del Prat a càrrec del Tsunami Democràtic, i l'endemà van arrencar els aldarulls a Barcelona. Les nits de dimarts, dimecres i dijous han registrat incidents al centre de la ciutat, amb enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra. La policia catalana, a banda, va ser incapaç ahir d'evitar que un grup de nazis es desplacés des de Sarrià fins al centre, la qual cosa va provocar agressions contra militants antifeixistes.

A la mateixa hora que es produïen els fets, el president de la Generalitat, Quim Torra, era entrevistat a TV3. Feia només unes hores que havia fet pública la seva proposta per exercir el dret a l'autodeterminació abans que acabi l'any 2021 -és a dir, abans del final de la legislatura-, i el Govern es trobava immers en turbulències perquè Torra no havia compartit el contingut del discurs amb anterioritat. L'horitzó electoral torna a ser factible a Catalunya amb l'impacte de la sentència encara calent.