El dictador Miguel Primo de Rivera ja no és fill adoptiu de Santa Maria de Palautordera

El ple de l'Ajuntament ho ha aprovat amb els vots unànimes de JuntsxPalau, ERC, CUP i PSC

Un moment del ple d'aquest dijous 26 de setembre
Un moment del ple d'aquest dijous 26 de setembre | Jordi Purtí
27 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:54h
Els grups municipals amb representació municipal (JuntsxPalau, ERC, CUP i PSC) de Santa Maria de Palautordera han aprovat per unanimitat una moció presentada en la sessió plenària ordinària d'aquest dijous 26 de setembre pel Grup Municipal d'ERC de retirar al dictador Miguel Primo de Rivera, marquès d'Estella, el títol de fill adoptiu del municipi. El nomenament es va fer en el ple de l'Ajuntament del 22 d'agost de 1928, en plena dictadura del general Primo de Rivera.

D'aquesta manera, es declaren nuls els acords que consten en l'acta del ple del 22 d'agost de 1928 i al mateix temps s'acorda revisar la nomenclatura dels carrers de Palau per, en cas d'existir algun carrer o plaça amb nom d'algun dictador o súbdit dels diferents règims substituir-los per noms de personalitats amb reconeguda trajectòria democràtica i retirar la condecoració i el títol de fill adoptiu de Palau a Miguel Primo de Rivera.
 
Tal com consta en la moció durant la dictadura del general Primo de Rivera (1924-1930), i més concretament durant la legislatura que es va dur a terme a Santa Maria de Palautordera entre el 29 de març del 1924 i el 19 de febrer del 1930, l'alcalde, Segimon Andreu i Pou, es va veure obligat a canviar tota la retolació dels carrers de Palau per l'obligació d'utilitzar la llengua espanyola i seguint els dictats de Primo de Rivera. 

En aquest mateix ple del 22 d'agost de 1928 també es va acordar, suposadament sota la pressió del règim del general Primo de Rivera, posar el nom  "de l'insigne general" ál nou carrer que sortint de la plaça Major enllaçava amb la carretera de Sant Esteve de Palautordera i Montseny, per ser un dels principals carrers i de més trànsit de la població. Es tracta del que avui és el carrer Major.

L'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, va reflexionar sobre la trascendència dels acords que es prenen en els plens de l'Ajuntament "val la pena que ens autoexigim tots plegats perquè la nostra feina sempre  pot ser revisada, ni que sigui d'aqui a cent anys".