​La fibra òptica ja arriba al Vallès Oriental

El Govern està executant 90 km de fibra al Vallès Oriental

Visita als treballs per estendre la fibra òptica al Vallès Oriental
Visita als treballs per estendre la fibra òptica al Vallès Oriental | Generalitat de Catalunya
Redacció
31 de juliol del 2019
La fibra òptica s'està estenent per la comarca del Vallès Oriental, i ara ja arriba a tot el municipi de La Garriga i Cànoves i Samalús. Es tracta de l'ampliació territorial que Govern de la Generalitat està duent a terme , i que al Vallès Oriental suposa l'execució de 90 quilòmetres de fibra. La previsió és que aquest any arribi a connectar 15 municipis més de la comarca.

El nou tram consta de 15,1 quilòmetres, segueix el recorregut de les carreteres BP-5107 i BV-5108 i representa una inversió per part del Govern de 147.923 euros per connectar els municipis de La Garriga i Cànoves i Samalús des de Cardedeu. L'actuació està emmarcada en l’acord entre el Govern de la Generalitat i la Diputació de Barcelona per connectar 55 municipis de la demarcació de Barcelona.
 
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, assegura que la "fibra òptica serà una de les polítiques socials més importants del segle XXI perquè permet desenvolupar-se laboralment i socialment i és una eina clau per evitar la despoblació arreu de Catalunya". Per aquest motiu, assegura que el Govern té el compromís de fer arribar la fibra òptica a tots els municipis de Catalunya abans del 2023.
 
En el cas de la comarca del Vallès Oriental, es troben ja en execució els projectes d’extensió que permetran disposar aquest 2019 de 90 quilòmetres de nova xarxa a d’altres municipis com ara Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Campins, Canovelles, Fogars de Montclús, Les Franqueses del Vallès, La Llagosta, Martorelles, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès.
 
La fibra òptica al Vallès Oriental 
 
La Generalitat ja té actualment 99 quilòmetres de xarxa de fibra òptica a la comarca i presència efectiu a 10 dels 39 municipis del Vallès Oriental. Es tracta dels municipis de Cardedeu, Granollers, la Roca del Vallès, Lliçà d'Amunt, Llinars del Vallès, Mollet del Vallès, Montmeló, Sant Celoni, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera.
 
La fibra òptica de la Generalitat arriba també a 14 polígons industrials localitzats als municipis de Granollers, la Roca del Vallès, Lliçà d'Amunt, Llinars del Vallès, Montmeló i Santa Maria de Palautordera. Pel que fa a la demarcació de Barcelona, el Govern preveu estendre un total de 260 quilòmetres de cable amb una inversió de 2,5 milions d’euros. Un cop completades les obres, prop de 180.000 habitants més tindran connexió d’alta capacitat amb fibra a la seva disposició.
 
Compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica
 
Aquesta voluntat de cooperació entre administracions s’ha estès a la totalitat del territori de Catalunya. El passat mes de març, la Generalitat i les quatre diputacions de Catalunya van signar el compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica segons el qual el Govern i les quatre diputacions desplegaran 4.160 quilòmetres més de xarxa en els pròxims tres anys.

Fins ara, ja s’han desplegat 4.500 quilometres de fibra òptica de la Generalitat, que arriben a 254 municipis i 29 de les 42 capitals de comarca. L’objectiu és connectar totes les capitals de comarca el 2020 amb fibra òptica i garantir l’accés a la banda ampla als nuclis de més de 50 habitants el 2023.
 
La Generalitat va iniciar l’any 2010 el projecte d’extensió d’una xarxa de fibra òptica pròpia per arribar amb connexions de banda ampla a tots els municipis de Catalunya. Aquesta xarxa es posa a disposició dels operadors de telecomunicacions per tal que ofereixin serveis finalistes de fibra òptica als usuaris particulars, les empreses, els comerços o els negocis de restauració i turisme.
 
El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.