El TSJC condemna l'Ajuntament de Riells i Viabrea a pagar una multa de 2,1 milions d'euros

El motiu és la concessió amb deficiències d'una llicència d'obres a la Promotora 1986,SL l'any 2006

19 de juliol del 2019
Actualitzat el 22 de juliol a les 18:22h
Edificacions aturades a la Promotora 1986,SL per deficiències en les llicències que ha suposat una multa de 2,1 milions d'euros a l'Ajuntament de Riells i Viabrea
Edificacions aturades a la Promotora 1986,SL per deficiències en les llicències que ha suposat una multa de 2,1 milions d'euros a l'Ajuntament de Riells i Viabrea | NBM
L'alcalde de Riells i Viabrea ha convocat els veïns del municipi diilluns vinent a dos quarts de vuit del vespre a la Sala del Casal del Poble. El motiu és explicar-los la condemna d'haver de pagar una multa de 2.127.000 euros (2.041.000 euros més interessos) en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per una llicència d'obres mal donada l'any 2006 a l'empresa Promotora 1986 S. L. i que tenia una petició inicial de 12 milions d'euros.

La sentència és especialment dolorosa no solament per la quantitat econòmica i que el pagament ha de ser immediat -l'Ajuntament està buscant la millor manera per a poder-hi fer front- sinó també perquè aquesta xifra és gairebé la totalitat del pressupost municipal d'un any que és de 3,3 milions d'euros.

L'alcalde Josep Maria Bagot (ERC) ha assegurat que manté el compromís de lewgislatura de n0 apujar l'IBI dels veïns i veïnes de Riells i Viabrea en tota aq1uesta legislatura "malgrat la contundència de la resolució". De tota manera ja avança  que és molt probable que alguna obra municipal prevista pel govern municipal "s'endarrereixi entre un i dos anys".

Paral·lelament a tot plegat, s'està estudiant prendre accions contra els possibles responsables que en el seu moment treballaven a l'Ajuntament i van donar aquestes llicències, ha remarcat Josep Maria Bagot.

Junts per Riells i Viabrea denuncia la poca predisposició a arribar acords

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal Junts per Riells i Viabrea, Glòria Ribas, en declaracions fetes a Selva TV ha assegurat que el seu grup està disgustat perquè considera que l'equip de govern podria haver arribat a un acord amb l'empresa promotora. "Pel que s'està veient sembla com si fos culpa d'algú i sobretot d'un govern anterior, quan nosaltres creiem que és una multa que s'ha generat per aquest equip de govern per la seva poca disposició a arribar acords". Pedr la portaveu de JxCat el que s'hauria d'haver fet és detectar els errors  que contenien les llicències, esmenar-los i no haver ocasionat un deute tan important com el que s'ha generat.

El PSC demana una comissió d'investigació

El PSC de Riells i Viabrea ha emès un comunicat en el qual demana la creació d'una comissió d'invesatigació per esclarir responsabilitats.


En el ple del dia 15 de juliol, l'equip de govern del municipi va portar un assabentat de sentència ferma per la qual es condemna a l'Ajuntament a l'abonament de prop de dos milions d'euros per una responsabilitat patrimonial en haver concedit incorrectament una llicència urbanística.

El problema sorgeix quan l'Ajuntament de Riells va atorgar llicència per al desenvolupament de la zona de l'estació. L'Ajuntament va atorgar llicència a l'empresa demandant, previ informe de l'arquitecte municipal, sense que prèviament s'hagués desenvolupat el projecte d'urbanització, tal com és preceptiu, no tan sols en la normativa urbanística de caràcter general, sinó també en el Pla General d'Ordenació Urbana del municipi.

La Portaveu del grup municipal la Sra. Cristina Martínez Picot va explicar que: Aquesta quantia ja per si important, pren major relleu en posar-la en contrast amb el pressupost ordinari municipal que és de poc més de 3,3 milions d'euros. Aquesta quantia, a la que caldrà afegir-hi els interessos de demora, tindrà un gran impacte en la situació de la hisenda municipal, ja que suposarà un increment de l'endeutament municipal que arribarà als més de 3,6 milions d'euros, superant el límit màxim del 110% dels recursos ordinaris, afectarà l'estabilitat pressupostària i al període de pagament als proveïdors, quan en aquest moment ja se situa prop dels 60 dies i pujant de forma alarmant.

Per altra banda el govern no ha explicat com preveuen fer el pagament, però és obvi que hauran de recórrer a incrementar de manera desmesurada els impostos municipals que en aquests moments suposen una recaptació de 2 milions d'euros anuals, i més si tenim en compte que l'IBI no és pot apujar més, ja que estem al coeficient màxim permès per la llei.

 
Arxivat a