Intens cap de setmana de dues joves activistes de la Mediterrània al Baix Montseny

Yara Abu al Hija i Maglaha Hamma Ayna han estat a Santa Maria de Palautordera i Hostalric

Xerrada a la Trauna de Santa Maria de Palautordera.
Xerrada a la Trauna de Santa Maria de Palautordera. | Sara Centellas
Redacció
09 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:36h
Dues activites defensores de la Mediterrània van tenir un cap de setmana intens al Baix Montseny gràcies a la gestió del Servei Civil Internacional (SCI). Per una banda, el passat divendres a La Trauna de Santa Maria de Palautordera, unes 10 persones van atendre l'acte per escoltar el testimoniatge la Yara (de Haifa) que va explicar com els joves àrabs i d'origen palestí viuen sota el "racisme, la desigualtat i la discriminació" per pertànyer a una ètnia i minoria religiosa a l'Estat d'Israel. Va explicar casos de joves que només per escriure i manifestar la seva posició política sobre el conflicte palestino-israelià han sigut expulsats de les universitats israelianes. Com a voluntària de Badalna Association for Arab Youth ("Baladna" vol dir "la meva terra" en àrab), ella participa a un projecte l'objectiu del qual és organitzar encontres entre els palestins que viuen a l'Estat d'Israel i els de Cisjordània.

Per la seva banda, Maglaha ha explicat a través d'un vídeo l'origen de l'ocupació del territori de Sàhara Occidental, quan l'any 1881 la convenció de Berlín va repartir diversos territoris d'Àfrica entre les colònies europees. L'any de la mort de Franco, el Marroc va organitzar la "Marxa Verda" per reclamar el territori del Sàhara espanyol, ja que era Espanya qui en tenia l'administració. Aquest fet va deixar a milers de sahrauís desemparats i, actualment, vivint en camps de refugiats a Algèria i als territoris ocupats, sense feina ni recursos per sobreviure.

Des de 1991, després que l'ONU demanés a Marroc l'organització d'un Referèndum per decidir el futur estatus del territori, els sahrauís continuen reclamant que es celebri i puguin tornar a la seva terra. Amb un altre vídeo també ha explicat els 3 pilars de NOVA, l'organització que presideix, amb la qual organitzen formacions i encontres amb la societat civil sobre estratègies no-violentes i drets humans per reclamar els seus drets i la celebració del referèndum, denunciar l'abús de les companyies internacionals i Marroc sobre els recursos naturals que es troben a Sàhara Occidental.
 

Les joves activistes de la Mediterrània intercanviant opinions amb joves catalans a Hostalric. Foto: Sara Centellas



Camp de treball a Hostalric
 
Aquest dissabte hem estat a Hostalric, on un grup de 15 joves de països com Rússia, Sèrbia, Turquia, Itàlia, Finlàndia, Mèxic o República Txeca han estat fent un camp de treball sobre memòria històrica. Les dues activistes els han explicat les seves experiències i la situació dels seus llocs d'origen per establir un debat. Hem dinat amb ells i hem participat en algunes activitats organitzades al camp de treball perquè les dues activistes visquin per elles mateixes l'experiència i coneguin una mica el funcionament d'un camp de treball.
 
Les activistes continuaran la seva estada a Catalunya fent visites a altres organitzacions afins i explicant la seva situació en altres indrets. El proper esdeveniment serà a Barcelona, en el marc de la presentació de l'informe "Recerca sobre vulneracions de drets de joves a la Mediterrània", a les 18 hores a Lafede (c/ Tàpies 1-3 Barcelona).