Ricard Ametller: «Renuncio a seguir fotografiant les curses organitzades per Mont-Signus Events, SL»

El fotògraf oficial de la Montseny Costa Brava després de qualificar l'organització de la marxa de "pèssima" assegura tenir seriosos dubtes sobre el "saber fer i la moralitat de l'organitzador"

Alguns dels participants a loa marxa solidària Montseny Costa Brava
Alguns dels participants a loa marxa solidària Montseny Costa Brava | Octavi Mengual
NacióDigital
08 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:25h
Una setmana després d'haver-se celebrat la marxa solidària no competitiva Montseny Costa Brava per recollir diners #pelsvalents i el projecte de l'Hospital Sant Joan de Deu, la polèmica és lluny d'apagar-se. Ricard Ametller, el fotògraf oficial de la marxa, a més de totes les que organitza l'empresa Mont-Signus Events, SL com la Marató del Montseny, la Ultra Montseny i la Trail Sant Esteve ha decidit no seguir-hi treballant més. Com ell mateix explica en un dur comunicat que ha titulat "Fins aquí!!! -Crònica de la MCB (Montseny Costa Brava- els despropòsits en l'organització de la Montseny Costa Brava ha estat la gota que ha fet vessar el got. 

Aquest és el comunicat sencer de Ricard Ametller.

Fins aquí !!! Crònica de la MCB (Montseny Costa Brava)

Respecte, responsabilitat i dignitat, uns conceptes que alguns no tenen massa clars ni assumits. El passat dissabte 6 de juliol em va tocar viure, des de dins, uns fets que no vull que es tornin a repetir. He deixat passar uns dies i he aprofitat per reflexionar i obtenir informació del que van ser uns fets molt greus. El respecte a l'esforç dels altres i a assumir la meva responsabilitat fan que vulgui començar demanant disculpes a tots els equips que, passades les 22:30, arribaven a Blanes després de lluitar per assolir els 74 km del recorregut. Jo era el fotògraf de la cursa i no hi era per deixar constància de la seva gesta. I assumir la meva responsabilitat és el que em permet mantenir una dignitat que no es pot pagar amb diners i que l'organització de la cursa Mont-Signus Events S.L. i el seu cap Melcior Truncal, no han tingut.

Onada de calor, avisos previs de protecció civil, els participants demanant que s'ajornés o que s'avancés l'horari de sortida i l'organització no en fa cas. Un recorregut poc clar, amb pocs senyals indicadors i que cap membre de l'organització no ha fet en la seva totalitat per comprovar si era senzill de seguir o si necessitava algun tipus de marcatge. Quina mena d'organitzador "professional" organitza una marxa de resistència sense tenir un track del recorregut o sense comprovar-ne la seva viabilitat/seguretat en tot el seu quilometratge??? Conseqüències? Tots els equips es van perdre en un moment o altre, fet que unit a les altes temperatures va posar en seriós risc la seva salut.

Una sortida a la veu de "Bueno, quan vulgueu ja podeu començar" on ningú va controlar el nombre de participants que en prenien part i per tant que va impossibilitar tenir clar quants equips estaven en cursa, quants abandonaments, quants membres de cada equip realment hi havia. Alguns avituallaments quedant-se sense algunes existències ja gairebé de bon començament. Com pot ser que quan tothom parlava una setmana abans d'onada de calor els avituallaments no estiguin preparats per mantenir la beguda fresca? Entenc que a vegades les coses es torcen i poden sortir malament, però un organitzador "professional" ha d'estar preparat per solucionar aquestes contingències, ha de tenir algun pla d'emergència i estar disposat a actuar en cas de necessitat. Al tenir els primers avisos de que els equips es perdien de manera generalitzada, qualsevol organitzador amb dos dits de front hauria enviat a algú per repassar el que quedava de recorregut i fer-ne el marcatge necessari.

Tampoc es va contemplar la possibilitat de suspendre la cursa o eliminar-ne algun sector tot i saber el que estava passant. I després del desastre, les "disculpes" on sembla que presumir de portar 10 anys organitzant curses amb condicions climàtiques adverses us dona immunitat a la mala gestió que veu fer de la MCB, una Marxa de resistència solidària que poc té a veure amb curses de trail. Dir que estic molt decepcionat és quedar-se molt curt. Una pèssima organització ha deslluït el que havia d'haver estat una gran festa de solidaritat amb una causa que val tot l'esforç del mon.

Per desconeixement del funcionament intern de l'empresa Mont-Signus Events S.L. desconec si els prop de 17.000 euros que es van ingressar en concepte d'inscripció van anar destinats realment a proporcionar els serveis que havien de tenir els participants, la veritat és que veient les critiques i sabent que alguns ajuntaments van destinar fins a 2000 euros en begudes, aliments i ambulàncies un es pot pensar, com alguns participants han expressat, si l'organització va aprofitar la tirada que té una cursa solidaria per lucrar-se. Aquests dubtes pel que fa al saber fer i a la moralitat d'un organitzador amb el que portava col·laborant uns anys, fan que hagi pres la decisió de no continuar treballant a les seves curses així que he renunciat a fotografiar la Marató del Montseny, la Ultra Montseny i la Trail de Sant Esteve, curses que si bé segueixen estant organitzades per en Melcior han passat de ser gestionades per la Associació Esportiva Montseny, a ser-ho per una S.L.

Per consciència, després d'uns anys veient com uns quants perverteixen l'esport del trail per lucrar-se sense escrúpols amb la feina de voluntaris no remunerats també he decidit deixar de proporcionar serveis fotogràfics a curses gestionades per empreses i només treballaré en curses organitzades per agrupacions i en aquelles on hi hagi una clara voluntat benèfica/altruista.

Salut, Pau i Llibertat, ens trobem a les muntanyes.


La resposta de Melcior Truncal

L'organitzador de la Montseny Costa Brava ha replicat a través del facebook les crítiques de Ricard Ametller.

Fa una estona m'he emportat una molt desagradable sorpresa d'un col·laborador (permeteu-me que obvïi el seu nom...) de les curses que organitzem a l'associació Esportiva Montseny, i que seguirà organitzant l'AEM com ha fet sempre, doncs no podria ser d'altra manera. Ha penjat al seu mur un escrit, ple de calúmnies i d'insinuacions vils, ell diu després d'uns dies de reflexió, (igual al temps de rebre la transferència del seu pagament, per uns serveis que no va concloure, qui sap...), el fet és que per molt que digui, o que vulgui insinuar, darrera d'una cursa hi ha molts mesos de feina, moltes reunions, hores i hores per fer realitat un esdeveniment, a banda del mateix dia, doncs com molt bé de ben segur enteneu, res surt del no res...

El fet és que en l'organització de la MCB he comès errors, és cert, errors que no haurien d'haver ocorregut, és cert, (una primera edició sempre comporta més dificultat, però no és excusa) però es van donar, sigui per excés de confiança en un recorregut, sigui per un dia de molta calor, o pel fet de que fos una marxa i no una cursa, sigui com sigui vaig cometre errors i demano disculpes un cop més i ho faré els cops que calgui per aquests fets a tots i cada un dels participants. No vull entrar en més detalls sobre aquesta persona, doncs fa temps que ens busquen.

Per altra banda, vull donar mil gràcies a tots i cadascun dels equips de la MCB pel seu èxit i valor, doncs avui SJdD té 73.000 euros més per lluitar contra el càncer infantil, i per més que molts es vulguin carregar aquest esdeveniment jo lluitaré més que mai per tal de seguir endavant amb aquest projecte...



I la contrarèplica

El fotògraf Ricard Ametller va facturar 200 euros més IVA a l'empresa Mont.Signus Events, SL el dia 2 de juliol i el 3 de juliol va fer una donació de 250 euros a l'Hospital Sant Joan de Déu.