El Parc Natural del Montseny posa en marxa un centre per a la recerca en ciències naturals

El pla especial del parc del Montseny, aprovat el desembre de 2008, classifica Fontmartina com a dotació del parc li assigna un ús científic

NacióDigital
14 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:39h
Centre de Fontmartina
Centre de Fontmartina | Diputació de Barcelona
El Parc Natural del Montseny disposa d'un centre per a la recerca i centre per a investigadors per a fer-hi estades i estudiar l'entorn de l'espai natural des de qualsevol vessant científica. Es tracta de l'Estació Biològica del Montseny, dos equipaments de la Diputació de Barcelona, un situat a Fontmartina, al municipi de Fogars de Montclús, i el segon, l'alberg del Puig, a Sant Marçal, gestionada per l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).
 
Els nous equipaments per a la recerca del Parc Natural del Montseny han estat presentats aquest dijous pel diputat adjunt d'Espais Naturals en funcions, Jesús Calderer, el director del Parc Natural del Montseny, Lluís Martínez, i el president de l'Institut Català d'Ornitologia, Jordi Baucells, juntament amb altres persones del món científic, entre els quals l'investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Constantí Stefanescu, el biòleg de la UB i membre del GRENP (Grurp de recerca de l'Escola de Natura de Parets del Vallès), i Daniel Guinart, biòleg del Parc Natural.

L'antic xalet forestal de Fontmartina és una edificació construïda als anys seixanta del segle passat pel Patronat de la Muntanya del Montseny, i que fins al 2009 va acollir les oficines del parc Natural. Les obres de condicionament que s'hi ha realitzat han convertit aquest edifici en un centre per a la recerca i que disposa de sales de reunió i treball així com allotjament per pernoctació amb capacitat per a 14 persones, amb serveis de cuina totalment equipada, a més de connexió a internet.

El segon equipament és l'alberg del Puig, situat a sant Marçal, a 1.090 metres d'altitud, que compta amb unes instal·lacions equipades per a fer-hi estades amb capacitat per a 12 persones, així com una sala per a grups de treball. Aquest edifici, ja havia funcionat des de la dècada dels 90 com a alberg dedicat a estades a la recerca o a la formació i divulgació científiques.

La gestió d'aquests dos equipaments correspon a l'ICO, que assumeix les despeses d'explotació així com del seu manteniment. Des de la seva posada en servei a principis d'aquest any, en aquesta estació s'hi ha començat a realitzar diverses activitats amb la intenció que la seva oferta de caire científic es vagi consolidant i ampliant a altres camps de l'estudi de les ciències naturals.

L'objectiu de l'estació és que aquest esdevingui un centre de referència en els camps de la recerca, la formació i divulgació del món de les ciències naturals no només a Catalunya, sinó també en l'àmbit internacional.

Pel director del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, Lluís Martínez, "aquest és un projecte important destinat a la investigació i a la recerca per estudiosos de les ciències naturals. D'aquí la voluntat d'adequar aquest equipament per a que investigadors hi puguin fer estades de dies seguits, així com fer treballs de grup i d'investigació amb els equipaments necessaris".

També pel president de l'ICO, el biòleg i enginyer agrícola Jordi Baucells, aquesta va ser una aposta de l'entitat per tenir una seu física on realitzar treballs de recerca en l'àmbit dels ocells, "per això ens vam presentar a la convocatòria de la Diputació de Barcelona per gestionar aquests dos equipaments del Parc Natural del Montseny".

Segons Jordi Baucells "Aquí hi volem treballar en tres línies: una, fer els nostres propis estudis de recerca aquí al parc; la segona, fer projectes de recerca i d'educació ambiental amb la participació ciutadana i la tercera línia donar suport i oferir aquests recursos a entitats que col·laboren amb nosaltres".

El pla especial del parc del Montseny, aprovat el desembre de 2008, classifica Fontmartina com a dotació del parc li assigna un ús científic. D'acord amb aquesta determinació del Pla, en aquest centre s’hi ha executat obres de rehabilitació i adequació amb l'objectiu d’esdevenir un centre de promoció per a la recerca.
Podeu veure i descarregar imatges de l'Estació Biològica del Montsney, així com decalaracions dels responsables del parc Natural i l'ICO en aquest enllaç