Al Baix Montseny només queden tres alcaldies per decidir

A Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni i Sant Pere de Vilamajor

29 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:58h
Raül Garcia (JxCat), Eduard Vallhonesta (PSC), Mariona Pascual (CUP), Magalí Miracle (ERC) han de decidir el futur de l'Ajuntament de Sant Celoni
Raül Garcia (JxCat), Eduard Vallhonesta (PSC), Mariona Pascual (CUP), Magalí Miracle (ERC) han de decidir el futur de l'Ajuntament de Sant Celoni | Jordi Purtí
Les eleccions municipals de diumenge passat van deixar un mapa polític força clarificat als municipis del Baix Montseny. Hores d'ara només hi ha tres pobles, dels divuit de la comarca natural, que no se sap qui governarà els ajuntaments. Es tracta de Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor.

A Sant Celoni tot és molt obert i les combinacions són molt diverses. JxCat de Sant Celoni i la Batllòria va guanyar les eleccions i va aconseguir sis regidors, però ni falten tres per sumar la majoria que els podria tenir si es posa d'acord amb la CUP (3) o ERC (3). També podria sumar amb PSC (5). Però JxCat també es podria quedar fora del govern sempre i quan PSC, CUP i ERC arribessin a un acord de governabilitat ja que entre els tres en sumen 11.

En els partits de moment hi ha silenci, tot molt diferent de quan estaven en campanya. Uns diuen que no hi ha converses formals, altres argumenten que no els toca moure fitxa i algun està a l'expectativa del que pot passar. La sensació és que tots els partits volen jugar les seves cartes per treure'n el major rèdit possible.
 

ENQUESTA Quin govern t'agradaria per Sant Celoni i la Batllòria?

A Sant Pere de Vilamajor l'actual alcaldessa Pamela Isús (ERC) va guanyar les eleccions però es va quedar a un regidor de la majoria absoluta. Les opcions que té per governar la propera legislatura són diverses. Reeditar el pacte de govern amb ISP (2), però també sumaria amb el PSC (2) i JxCat (2). També hi hauria altres combinacions i es podria quedar fora del govern si les tres forces minoritàries pactessin entre elles.

A Sant Antoni de Vilamajor hi ha hagut un tomb al govern municipal i la correlació de forces han canviat. L'actual govern municipal JxCat i ERC tenen tres regidor cadascun i no sumen majoria per reeditar el pacte de govern. Les eleccions les ha guanyat CANVI que ha aconseguit quatre regidors i la segona força més votada ha estat el Partit de les Urbanitzacions (PUSA) que ha sumat tres regidors. L'acord entre aquests dos partits sembla cantat però s'haurà d'acabar de tancar l'acord.

La resta del Baix Montseny

A la resta del Baix Montseny tot és molt clar. JxCat és qui guanya més alcaldies: Fogars de Montclús, Gualba, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

ERC en té cinc d'assegurades: Breda, Campins, Llinars del Vallès, Montseny i Riells i Viabrea.

A dos municipis han guanyat candidatures independents: Arbúcies (Entesa per Arbúcies) i Sant Hilari Sacalm (PIG)

I a Hostalric ha guanyat Sumem per Hostalric una candidatura sota el paraigües d'Acord Municipal.

De moment hi ha només dues alcaldesses i totes d'ERC: Maria Immaculada Font a Campins i Núria Masnou a Montseny.