El Baix Montseny cada dia més lliure

Quatre municipis del Baix Montseny ja s'han declarat territori català lliure · També ho han fet quatre poblacions més del Vallès Oriental i altres pobles, han aprovat mocions reclamant la independència

Naciogranollers.cat
01 d'octubre del 2012
Els 11 regidors de Sant Antoni de Vilamajor que aquesta nit han declarat el municipi territori català lliure i sobirà
Els 11 regidors de Sant Antoni de Vilamajor que aquesta nit han declarat el municipi territori català lliure i sobirà | DBM
Els 11 regidors de Sant Antoni de Vilamajor que dijous van declarar el municipi territori català lliure i sobirà Foto: DBM

Cada poble a la seva manera, el cert és que mica a mica els municipis del Baix Montseny, tant si són de la banda del Vallès Oriental com de la banda de la Selva, cada dia que passa són una mica més lliures aprovant mocions en favor de declarar els municipis moralment territori lliure i sobirà.

Seguint les passes d'altres poblacions que han pres com a referència el cas de Torelló, Sant Celoni ha aprovat una moció presentada per la CUP, conjuntament amb l'ANC, que declara el municipi territori lliure i sobirà. Es va aprovar amb cinc vots a favor i dotze abstencions. La CUP i CiU, que volia la retirada d'alguns dels acords que es plantejaven en aquesta moció, no van consensuar una proposta comuna, i en el mateix ple municipal també es va aprovar una moció (amb els vots a favor de CiU, PSC i CUP i l'abstenció d'ICV) que dóna suport a la consulta ciutadana per l'estat propi durant la propera legislatura del Parlament.

Tres municipis més del Baix Montseny també s'han declarat territori català lliure. Es tracta de Sant Esteve de Palautordera (per unanimitat de tots els grups representats al consistori: CiU, CUP i Independents per Sant Esteve) amb el suport de l'ANC i Sant Antoni de Vilamajor , on s'ha aprovat una moció presentada conjuntament per CiU, Reagrupament i SI, amb el suport d’Autèntics Independents i PUSA. "Presentem la present moció per a declarar la vila de Sant Antoni de Vilamajor com a territori català lliure i sobirà, a l'espera de que el Parlament de Catalunya, de manera sobirana estableixi la legislació d’un futur estat català lliure, democràtic i social", sentencia el text. 

Tots tres municipis van aprovar les mocions dijous passat coincidint que hi havia un ple ordinari convocat. Dos dies més tard, dissabte al migdia, va ser l'Ajuntament  d'Arbúcies qui va aprovar una Declaració d'independència, en un ple extraordinari amb el suport de totes les forces polítiques –ENTESA, CiU, PSC, ERC i CUPA- per unanimitat van aprovar la moció que declara el municipi d’Arbúcies territori català lliure. “Avui és un dia important per Arbúcies, perquè podem expressar d’una forma pública i contundent allò que hem pregonat tots els alcaldes de la vila des de fa 33 anys, quan es varen proclamar els ajuntaments democràtics: el nostre poble sempre ha estat governat per alcaldes i forces independentistes”, va comentar Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies.

El cas del Vallès Oriental
Entre estelades i crits d'independència, el ple municipal de la Garriga celebrat dimecres al vespre declarava el municipi territori català lliure, tal i com reclamava una moció conjunta presentada per Acord Independentista per la Garriga i Solidaritat Catalana per la Independència. CiU i ICV la van recolzar, i el PSC i el PP s'hi van oposar. Així es començava a omplir de noms una llista sobiranista que ja aplega vuit municipis. A més de la Garriga, l'Ametlla del Vallès, les Franqueses, Sant Celoni, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana i Sant Esteve de Palautordera ja s'han declarat territori català lliure, és a dir, que a l'espera que el Parlament declari un nou estat català, ja han assumit la sobirania nacional catalana.

El mateix dimecres que la sala de plens de la Garriga s'omplia d'independentistes, a l'Ametlla del Vallès el ple municipal també aprovava una moció declarant el municipi territori català lliure, gràcies a una moció conjunta presentada pels grups municipals de CiU, SI i PA. L'endemà, el ple de les Franqueses del Vallès aprovava l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (Ami) i una moció, presentada per ERC, per la qual el municipi vallesà es declara moralment territori lliure i sobirà. Una moció que va provocar la divisió al grup municipal de CiU, amb l'alcalde, Francesc Colomé, votant-hi a favor.

Més mocions sobiranistes
També la setmana passada, altres municipis del Vallès Oriental van aprovar mocions independentistes, sense declarar-se territori català lliure. A Caldes de Montbui, amb els vots a favor d'ERC, CiU i ICV-EUiA, les abstencions del PSC i el vot en contra del PP, es va aprovar una moció a favor de la independència i el dret a decidir amb un text consensuat pels grups municipals d'ERC i CiU, que insta Artur Mas a liderar el procés de secessió. I a Bigues i Riells, impulsada per ERC, també es va aprovar una moció que reclama un referèndum d’autodeterminació.

El PP de Santa Eulàlia no s'hi oposa
A Santa Eulàlia de Ronçana, el ple celebrat la setmana passada també va aprovar la declaració de territori català lliure. En aquest cas, la moció la va presentar Independents-esquerra, i també hi va votar a favor CiU. PSC, Iniciativa i el Partit Popular es van abstenir. La moció s'enviarà al president de la Generalitat, al Parlament i a les institucions espanyoles i europees, entre d'altres.

Pel que fa a Cardedeu, també amb crits d'independència al ple, es va declarar territori català lliure gràcies a una moció conjunta presentada per la CUP, ERC i GpC. Van votar-hi a favor, a més dels tres impulsors de la moció, els regidors de CiU i ICV. El PSC va optar per l'abstenció. S'hi va oposar el PP: només un dels seus regidors, Íngrid Ruiz, perquè Jaime Gelada va marxar visiblement enfadat de la sala abans de votar. La votació, per tant, va dividir l'equip de govern: CiU, GpC i PP.


Els regidors de Sant Esteve i representants de l'ANC amb l'estelada