Magalí Miracle (ERC): «Haurem de destinar més recursos per a l'atenció domiciliària de la gent gran»

La candidata d'ERC Sant Celoni i la Batllòria diu que el Consell de Poble de la Batllòria s'ha de reformular perquè els batlloriencs i batllorienques puguin tenir més poder de decisió

Magalí Miracle, candidata a l'alcaldia d'ERC Sant Celoni i La Batllòria
Magalí Miracle, candidata a l'alcaldia d'ERC Sant Celoni i La Batllòria | Jordi Purtí
21 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 17:15h
M'ha citat al local de campanya que ERC Sant Celoni i la Batllòria ha obert al carrer Major, a la part de dalt, a tocar de la plaça 1 d'Octubre. És un dijous a mitja tarda i el carrer és peatonal però transitat, de fet coincideix amb la sortida de les escoles. Quan arribo Magalí Miracle, l'alcaldable d'ERC Sant Celoni i la Batllòria, ja m'espera. Es nota que és un local de campanya pels pòsters dels presos polítics com Oriol Junqueras o Raül Romena, estelades, senyeres, una bandera LGTBI, taules, cadires i un sofà! Magalí Miracle, que planteja aquesta campanya amb el lema Idees i Empenta, m'hi convida a seure per fer l'entrevista. Evidentment està cobert amb una roba de color groc.

- Com defineix la campanya electoral?

- Per ERC Sant Celoni va bé perquè som un equip cohesionat i amb moltes sinèrgies entre nosaltres. És una campanya intensa pel moment que estem vivint a Catalunya i perquè també s'ajunten les europees i aquí tenim moltes coses a dir.

- Que n'espera de les eleccions del 26-M?

- Sobretot que ERC de Sant Celoni i la Batllòria quedi més reforçada i amb un bon equip per treballar de cara al futur.

- Quin Sant Celoni somia?

- El somio i tinc clar que serà és un Sant Celoni cohesionat que es puguin treballar polítiques de cara a les persones amb justícia social on no hi càpiga ni el racisme, ni el classisme, ni el feixisme. Un Sant Celoni amb visió de futur i amb molta empenta.

- Quan parlar d'aplicar un nou Pla Estratègic Municipal, a què es refereixen?

- Volem treballar el POUM amb una nova visió de futur. Decidir el poble del futur i és evident que s'han de marcar unes línies per als propers vint o trenta anys.

- Diversos partits, el seu també, parlen de l'Hospital. Quina és la seva proposta?

- Abans que res el que necessita és que li donem suport total i és evident que les competències no les tenim pewrò cal estar amatents perquè ara mateix cal que sigui un referent de comarca del Baix Montseny i pugui donar servei a tots els municipis que l'integren. L'hem de potenciar i parlar amb totes les institucions que així ho requereixin. Treballar per recuperar els serveis que en algun moment ens han manllevat. Ara és un bon moment per pensar-hi perquè ja està decidit que l'ambulatori vagi a una altra ubicació quedaran espais buits i això ens pot donar sortida a disposar de més recursos.
 

Un sofà groc per fer l'entrevista a l'alcaldable d'ERC de Sant Celoni i la Batllòria, Magalí Miracle Foto: ERC Sant Celoni


- Vostè ha estat regidora de Comunitat els darrers quatre anys i coneix bé la qüestió de les persones grans. En el seu programa proposen augmentar l'assistència a aquestes persones, com ho pensen aplicar?

- No és fàcil. Caldrà ampliar el pressupost del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) perquè ara des de Comunitat anem justos perquè amb la Llei de Dependència els municipis cada vegada hem de donar més suport a la gent gran i el principal és disposar de més recursos. En aquesta propera legislatura quan es formi el govern s'haurà de dotar més partides pressupostèries i intensificar el seguiment d'aquestes persones. També estem elaborant el protocol de maltractament a la gent gran i volem incidir en el fet que alguns comerços ens facin d'ull d'aquestes persones. Per tant més recursos econòmics i més recursos de visió del que necessiten aquestes persones.

- Permeti'm fer un canvi radical per parlar d'infraestructures com la C-35. La solució a la carretera passa només per fer més rotondes i més passos soterranis o elevats o cal fer-hi alguna cosa més?

- La solució passa per molts factors i no només un. Per una banda la rotonda que ja fa anys que es va planificar i que és una llàstima no haver-la construït en el seu moment. També que es construeixi una sortida a la Batllòria per disminuir el fluxe de vehicles que ja no entraran o sortiran a l'autopista a Sant Celoni. Tanmateix haurem d'estar amatents quin és el futur de la concessió d'autopistes ja que d'aquí a dos anys s'acaba el contracte. La C-35, però, no és una competència directa de l'Ajuntament i s'haurà de veure com es pot compaginar tot.

"Volem impulsar una plataforma on line de começ local que coordinaria els negocis del municipi i de la comarca"


- El comerç de Sant Celoni com es pot dinamitzar millor?

- És un dels nostres punts prioritaris i intentarem potenciar una associació de comerciants com ja hi havia hagut anys enrere. El comerç, per ERC és una eina transversal que ha de dependre de les diferents àrees de l'Ajuntament ja que hi ha actuacions de moltes àrees municipals que afecten el comerç. D'altra banda, volem incidir moltíssim en les fires per donar una visió diferent, més oberta cap al ciutadà i treballar el começ des de la visió del turisme obrint el poble.
També volem impulsar una plataforma on line de começ local que coordinaria els negocis del municipi i de la comarca per poder compartir recursos i entrar en el mercat electrònic i arribar a més sector i és important crear la marca de Baix Montseny i que se'ns visualitzi en aquest sentit i aprofitar els programes que ofereixen o des de la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya, per reactivar el comerç els hem d'aprofitar.

- Tinc la percepció que en aquestes eleccions municipals els partits han descobert la Batllòria i en aquestes eleccions municipals l'han posat al centre del debat com un eix estratègic. Què ha canviat?

- Per nosaltres no ha canviat. La Batllòria la veiem com sempre que entra dins el global del municipi pel que fa a la qüestió de recursosa de les diferents àrees. És evident que hi ha temes que s'han de focalitzar més en la Batllòria. Per exemple des de l'Àrea de Comunitat s'ha treballat com un global oferint els mateixos serveis que a Sant Celoni. És evident que entre Sant Celoni i la Batllòria hi ha una distància de quilòmetres  i hi ha serveis que els hem de potenciar serveis i això ho tenim molt clar. En aquest sentit, ja s'ha començat a engegar un nou espai per l'ambulatori perquè el que hi ha és petit i calen més recursos. També s'ha de potenciar més l'associanisme.

- El Consell de Poble s'hauria de replantejar?

- Nosaltres pensem que d'alguna manera sí que s'ha de reformular i pensar de nou perquè els batlloriencs i batllorienques puguin tenir més poder de decisió, no solament en accions que es puguin fer a la Batllòria sinó que hi hagi un pressupost directa cap a ells ja que actualment el pressupost de l'Ajuntament de Sant Celoni és un tot i això fa difícil saber quan diners es destinen a la Batllòria. El diàleg entre Sant Celoni i la Batllòria ha de ser molt important.

- Quines alternatives s'oferiran als joves per no haver de marxar de Sant Celoni?

- A la llista d'ERC hi ha gent jove i el tema de trobar solucions ens ho prenem seriosament i són elsa propis joves els que han treballat aquest punt. En aquest sentit donem suport a la creació d'un casal de joves autogestionat pels propis joves que sigui un punt de trobada per a tots els joves del Baix Montseny. També donarem suport a les associacions juvenils del municipi, suport als joves a peu de carrer i l'oci juvenil han de tenir alternatives com a municipi i no sempre vinculada a l'oferta privada. També programes de treball, interacció en el mercat laboral, l'habitatge o l'amp'liació de l'horari de biblioteca ho volem gestionar des de l'Ajuntament.

"La construcció de la piscina és una qüestió prioritària per nosaltres, però volem un equipament que es pugui utilitzar més enllà dels mesos d'estiu"


- El que segur fan els joves, i els no tan joves, a l'estiu és anar-se a banyar. Vostè que és regidora del govern municipal expliqui'ns per què a Sant Celoni encara no hi ha piscina municipal descoberta?

- Per nosaltres és una qüestió prioritària. Quan vaig ser regidora d'Esports és un tema que es va posar sobre la taula. Es va pensar en uns terrenys al Sot de les Granotes i no va poder ser. Després es va treballar en la ubicació que hi ha ara sobre la taula, al costat de les pistes d'atletisme. Nosaltres pensem la piscina municipal com un equipament on no només s'utilitzi els mesos de l'estiu. Que sigui un punt de trobada de joves, cultural, de cohesió i no només en un espai de lleure.

- Si la piscina és problemàtica, també ho és la recollida d'escombraries i l'incivisme. Què pensen fer en aquest sentit?

- Nosaltres com a ERC tenim molt clar que s'ha d'aplicar el porta a porta, però fins que no s'apliqui passarà un temps per estudiar com i quan s'implanta. Això, de tota manera, no treu que aviat hi haurà un nou contracte en el tema de residus i és evident que cal incidir cap aquí. Veure si cal ampliar la recollida de voluminosos o quines altres accions es poden aplicar. És evident que no podem tenir els carrers com els tenim.

- Sant Celoni és brut?

- Ara mateix hi ha molta feina a fer en aquest sentit i s'han de treballar plegats l'Ajuntament i els veïns i les veïnes. Una part de responsabilitat de l'estat dels carrers pot ser de l'Ajuntament però també per l'alt grau d'incivisme que mostren molts veïns i veïnes.
 

Magalí Miracle considera que té vocació de govern Foto: Jordi Purtí


- Sant Celoni capital del bosc. Quin és el criteri des d'ERC?

- Per nosaltres la capital del Bosc de Sant Celoni i la Batllòria va més enllà d'un museu. Tenim al Montseny i el Montnegre i hi ha moltes accions que es poden fer en aquest sentit com cicles formatius a l'institut Baix Montseny vinculat amb aspectes forestals, tambés es pot plantejar fer un voluntariat al bosc com el que es fa a altres zones, millorar la Fira del Bosc, vincular comerços o fer una planta de biomassa a nivell de Baix Montseny. La gent del municipi ens hem de creure que som la capital de bosc i després vincular-ho a molts altres serveis.

- Seguint aquest fil podem afegir un aspecte més global com Sant Celoni capital del Baix Montseny?

- Jo entenc que sí. La realitat del Baix Montseny és una realitat de territori i és evident que Sant Celoni és la capital, però ha de ser compartida i treballar amb els pobles veïns el mancomunar serveis i ja tenim iniciatives començades. Com quedarà estructurat tot  ja es veurà però hi ha molts temes que hem de treballar plegats.

- Com s'integra els nouvinguts a la vida social del municipi?

- Ho tenim molt clar que s'ha de fer des del respecte mutuu i que totes les persones que venen d'altres països se sentin a gust amb nosaltres. Conèixer les cultures, totsa som diferents i tots som iguals i tots vivim a Sant Celoni i la Batllòria. Tots tenim un projecte de vida que volem portar a terme i a les persones nouvingudes els hem d'obrir la porta i que es vinculin en tot tipus d'entitats i associacions del municipi. D'altra banda, és molt important que es vinculin amb la política perquè s'han de començar a trencar barreres. Tots som de tot arreu i l'important és tenir les arrels ben clares.

- Magalí Miracle, com a candidata a l'alcaldia de Sant Celoni veu algun partit capaç de treure majoria absoluta el dia 26M?

- Ara mateix el panorama que hi ha és divers, es presenten partits nous, algun partit no es torna a presentar i això fa difícil dir-ho. D'avui per per demà qualsevol fet ho pot canviar tot i el que no tèsperaves, allò passa. El 26M sabrem tot com ha quedat. Ara es fa difícil de dir. A Catalunya vivim una realitat molt complicada i amb l?Estat espanyol i s'ha de veure com evolucionarà.

"volem deixar molt clar que no formarem govern amb cap partit que hagi donat suport al 155"


- Si ens imaginem un ajuntament fragmentat quins pactes preveu ERC?

- Com que ERC ens presentem amb una candidatura que tenim vocació i responsabilitat de govern i un hem demostrat aquesta legislatura entrant al govern amb una única regidora, però volem deixar molt clar que no formarem govern amb cap partit que hagi donat suport al 155. Nosaltres sempre vetllarem per un municipi progressista i socialment just.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals al Baix Montseny: noms i cognoms, partits, sigles i municipis