Granollers encomana a l'Hospital Clínic la gestió del futur servei de radioteràpia

El centre entrarà en funcionament l'any 2022

El centre de radioteràpia estarà a tocar de l'Hospital de Granollers
El centre de radioteràpia estarà a tocar de l'Hospital de Granollers | Google Street View
Redacció
02 de maig del 2019
Nou pas endavant pel futur servei de radioteràpia que en un principi entrarà en funcionament a Granollers l'any 2022. El ple d’aquest dimarts ha aprovat, amb el vot unànime de tots els grups, l'encomana de gestió de l'ajuntament al Consorci de l'Hospital Clínic de Barcelona en relació al complex hospitalari d'oncologia radioteràpica. Això significa que el Clínic convocarà un concurs d'idees per seleccionar la millor proposta arquitectònica per construir el nou edifici. Aquest nou equipament donarà servei a les comarques del Vallès Oriental, Osona i municipis de l'eix de la C-17 que, fins ara, es veien obligats a anar a Barcelona per rebre atenció d'oncologia radioteràpica.
 
A l'equip que presenti la idea guanyadora, que seleccionarà un jurat, se li adjudicarà el contracte de serveis de redacció de projecte i la direcció facultativa de l'obra. El pressupost de licitació s'estableix en més de 388.000 IVA inclòs i el termini de presentació d'ofertes finalitza el dia 13 de maig. La durada del contracte serà de 2 anys i 7 mesos. Aquesta despesa, fins a un màxim de 700.000 euros, serà aportada per l'Ajuntament de Granollers que finançarà tots els concursos necessaris perquè el projecte agafi forma. Paral·lelament, es preveu que l'Ajuntament de Granollers rebi una subvenció per import de 500.000 euros provinents de la Diputació de Barcelona per a aquesta mateixa finalitat.
 
Un equipament d'uns 2.180 metres quadrats
 
Pel que fa a la radioteràpia, el nou equipament podrà fer entre 400-450 tractaments per accelerador i any en torns de 8 hores. La unitat de radioteràpia estarà capacitada per oferir tractaments en oncologia radioteràpica, en totes les seves especialitats, fins i tot en modulació d'intensitat.
 
El de Granollers serà el dotzè servei de radioteràpia a Catalunya. Actualment n'hi ha 5 a Barcelona i un a l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès, Lleida, Girona i Reus, que porten a terme uns 12.000 tractaments.
 
A Catalunya, les previsions indiquen que entre el 2010 i el 2020 els casos de càncer diagnosticats augmentaran un 22,5% en els homes (de 21.500 casos el 2010 a 26.450 el 2020) i un 24,5% en les dones (de 14.700 casos el 2010 a 18.350 el 2020), en part per l'envelliment de la població i per l'impacte del tabaquisme en les dones. Un de cada dos homes i una de cada tres dones tenen probabilitats de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida.
 
S'estima que el nou centre de Granollers entrarà en funcionament previsiblement durant l'any 2022.