Els treballadors de l'Ajuntament de Sant Celoni contraris a la jornada laboral de 37,5 hores

Demanen a l'empresa la suspensió cautelar fins que no es resolguin els recursos d'inconstitucionalitat

Redacció
28 de setembre del 2012
Treballadors de l?Ajuntament de Sant Celoni aquesta nit a la sala de plens
Treballadors de l?Ajuntament de Sant Celoni aquesta nit a la sala de plens | Jordi Purtí
Treballadors de l?Ajuntament de Sant Celoni aquesta nit a la sala de plens Foto: Jordi Purtí

El ple de l'Ajuntament de Sant Celoni celebrat aquesta nit ha estat marcat per una nova acció de protesta dels funcionaris municipals. Vestits de negre "els funcionaris estem de dol", deia una pancarta, els treballadors de l'Ajuntament de Sant Celoni han assistit a la sessió plenària per expressar la seva decisió de no acceptar la proposta presentada per l'empresa respecte l'aplicació de les 37,5 hores setmanals que s'haurien de fer a partir del proper dilluns 1 d'octubre. En un comunicat que van llegir públicament manifesten que el comitè d'empresa i la Junta de Personal en reunió del plenari del 18 de setembre van acordar "no vulnerar el conveni col·lectiu ni acord de funcionaris vigents en matèria de jornada laboral".

Pels funcionaris hi ha sis motius principals pels quals no s'accepta l'ampliació de la jornada laboral com és el cas de la suspensió de pactes i acords previstos en la disposició addicional de la LGPE de 2012 i que en el marc de la Mesa de Negociació és on s'acorden les condicions bàsiques dels treballadors i, per tant, cal mantenir aquestes negociacions amb els representants sindicals.

També consideren que la Llei General de Pressupostos de l'Estat té caràcter temporal fins a 31 de desembre de 2012. En aquest sentit, s'entén que la seva aplicació és transitòria. Tanmateix, expressen que aquesta és una mesura més que contribueix a la pèrdua de poder adquisitiu del treballadors.

Els funcionaris municipals també diuen no a l'ampliació de la jornadea laboral pèrquè consideren que no respon a cap criteri ni productiu, ni tècnic, ni organitzatiu "sinó que és una mesura imposada des del govern central". Afegeixen que aquesta mesura contribueix a la pèrdua de motivació i il·lusió dels treballadors pel seu lloc de treball.

Finalment, s'agafen al dictamen emès pel Consell de garanties estatutàries de la Generalitat de Catalunya "sobre la possible insconstitucionalitat d'aquesta mesura". Els funcionaris municipals conclouen que el 80% dels ajuntaments no apliquen l'ampliació de la jornada.

Suspensió cautelar
"Volem un ajuntament que respecti als ciutadans i no mes sotmeti al govern central", era una altra de les pancartes que es podien llegir a mla protesta d'aquesta nit a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Celoni. Els treballadors municipals demanen la suspensió cautelar de l'aplicació de la jornada laboral a 37,5 hores en còmput anual a l'espera de resoldre els recursos d'inconstitucionalitat que puguin presentar-s'hi.

Demanen prorrogar la negociació d'aquesta mesura en el marc de la Mesa de Negociació i subsanar alguns agravis comparatius en alguns col·lectius específics com és el cas de la policia, conserges i escola d'adults pel que fa a l'aplicació de la jornada laboral.

Posició de l'equip de govern
L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Celoni assegura que es tracta d'una mesura imposada des del govern central i s'ha d'aplicar, malgrat que deixen una porta oberta a seguir buscant solucions vàlides per tothom.

En aquest sentit, aplica l'ampliació de la jornada a partir de l'1 d'octubre de 2012 de forma unilateral i cada treballador de l'Ajuntament apliocarà l'ampliació horària a les 37,5 hores amb flexibilitat dins la jornada laboral ordinària. També es comunica que els treballadors que vulguin fer 35 hores a partir de dilluns vinent podran fer-ho, però amb reducció de salari proporcional a la jornada laboral completa.