Santa Maria de Palautordera acaba el 2018 amb un 44 per cent de recollida selectiva

En el marc de la campanya 60_20 l'Ajuntament ha impulsat una campanya de participació ciutadana amb el Quadern de debat familiar

Presentació dels resultats de recollida selectiva l'any 2018
Presentació dels resultats de recollida selectiva l'any 2018 | Jordi Purtí
Redacció
08 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:01h
Santa Maria de Palautordera ha tancat l'any 2018 reciclant un quaranta per cent la recollida selectiva, segons les dades que l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament ha donat a conèixer aquest darrer dissabte en un acte emmarcat dins la campanya Viu la Primavera. Aquesta xifra és lleugerament superiora la de l'any 2017 però els responsables de l'àrea recorden que l'objectiu per a l'any 2020 és arribar a un seixanta per cent de recollida selectiva. Per aquest motiu, des de l'any passat s'està portant a terme la campanya 60_20, per conscienciar els veïns i veïnes de la necessitat de reciclar. En relació a l'any 2017 en recollida orgànica s'ha reciclat un 7 per cent més, en paper i cartró un 25% més, en envasos un 17% més i en vidre un 2% més.

D'altra banda, a principis d'aquest any, l'Ajuntament va començar un procés de participació ciutadana per tal de conèixer la percepció de les veïnes i veïns, sobre la generació i gestió dels residus que generen, a través d'un quadern distribuït a les escoles, destinat a les famílies amb infants en edat escolar. Al Quadern de debat familiar, la Laia i l'Àlex expliquen la història d'un dinar de diumenge molt entretingut, que intercala preguntes, de manera que des dels més grans de casa fins als més menuts, hi han pogut dir la seva. 

Es van recollir un total de 341 quaderns dels 595 que es van distribuir als diferents centres educatius i equipaments municipals, és a dir un índex de resposta del 57% de participació. Entre les dades més destacades obtingudes hi ha que la percepció dels comportaments que es poden considerar incívics són no reciclar, deixar les escombraries fora del contenidor i els trastos vells i el que que més residus generen són els envasos (63%), paper i cartró (22%), orgànica (11%) i vidre (4%).

pel que fa a l'ús de la deixalleria el percentatge més elevat és que s'utilitza esporàdicament (55%), sovint (26%), mai (14%) i molt sovint (5%), entre les possibles solucions per una major utilització s'apunta que hauria de ser més gran i àmplia i l'horari d'obertura.

I a la pregunta de si s'hauria de canviar el sistema de recollida de les escombraries la resposta en un 56% diu que no i un 44% diu que sí. En canvi un 66% estan convençuts que el 2020 s'arribarà am l'objectiu de reciclar el seixanta per cent però un 34% considera que no.