El 1r Premi Combat d'Arbúcies per a Òmnium Cultural

En nom de l'entitat premiada va recollir el premi que concedeix l?Ajuntament d'Arbúcies Blanca de Llobet

D'esquerra a dreta: Agustí Alcoberro, historiador i ANC; Manel Serras, regidor Cultura de l'Ajuntament d'Arbúcies; Blanca de Llobet, Junta Nacional Òmnium; i Pere Garriga, alcalde d'Arbúcies
D'esquerra a dreta: Agustí Alcoberro, historiador i ANC; Manel Serras, regidor Cultura de l'Ajuntament d'Arbúcies; Blanca de Llobet, Junta Nacional Òmnium; i Pere Garriga, alcalde d'Arbúcies | Jordi Purtí
07 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:31h
Després de sis anys de portar a terme les Jornades de Recreació Històrica, l'Ajuntament d'arbúcies ha decidit que a partir de l'edició d'enguany es lliuri el Premi Combat d'Arbúcies. Tal com recorda l'alcalde de la població, Pere Garriga, El Combat d'Arbúcies -una de les poques victòries dels catalans davant les tropes borbòniques o d'ocupació- va significar una mobilització de la població i la dels pobles propers per fer front als abusos, les vexacions i la destrucció del patrimoni, que de forma reiterada i des de feia ja molts anys i moltes guerres venia patint la població de part dels exèrcits.

Aquest any 2019, i coincidint amb el 305 aniversari del Combat d'Arbúcies, s'ha lliurat el 1r Premi Combat d'Arbúcies "que vol fer un reconeixement entre les lluites actuals, del llegat que ens deixà el Combat d'Arbúcies. L'organització de la població per lluitar en defensa dels drets humans, col·lectius, socials, nacionals, territorials i econòmics", ha remarcat Pere Garriga.

En aquesta primera edició s'ha considerat oportú atorgar aquest premi a l'entitat Òmnium Cultural en reconeixement a tota la tasca portada a terme en defensa de la llengua, la cultrura i la nació catalana al llarg de més de 57 anys d'existència, molts d'aquests anys, en situacions molt difícils.
 

Premi El Combat d'Arbúcies Foto: Jordi Purtí



Un estat de dret injust

L'acte de lliurament del premi va tenir lloc en el decurs d'un sopar al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella aquest dissabte a la nit. El premi en nom d'Òmnium Cultural el va recollir Blanca de Llobet, membre de la Junta Nacional, és a dir l'equip que lidera Jordi Cuixart. Llobet en els agraïments va tenir moments de record per Jordi Cuixart posant èmfasi en el sentit que tot i estar empresonat "estar molt fort i sovint fa servir la paraula feliç, cosa que ens fa flipar a tots. Té molt clar perquè està tancat a la presó". La representant d'Òmnium va dir que la desobediència civil que reclama Jordi Cuixart ha de servir per una transformació social i arribar al que ha de ser la República Catalana".

Blanca de Llobet va afegir que per molt que tinguem un estat de dret "pot ser totalment injust i l'estat espanyol no és just".

A l'acte també hi va participar Agustí Alcoberro, historiador i membre de l'ANC que va lloar la feina feta per Òmnium Cultural des de la seva creació i va assegurar que com historiador ha pogut comprovar que "cada generació ha viscut uns moments que li han marcat memòria i els dies 1 i 3 d'octubre són d'aquestes dates que et marquen".  Per Alcoberro més de dos milions de catalans ja han desconnectat d'Espanya "i ja es consideren ciutadans de la República Catalana".

Alcoberro va fer, en el mateix museu, la conferència De Viladrau a Arbúcies... La cacera de bruixes al Montseny i a Catalunya i que s'emmarca en l'exposició temporal del MEMGA Per bruixa i metzinera, la cacera de bruixes a Catalunya.
 

Jornades de Recreació Històrica El Combat d'Arbúcies Foto: AJA


 
Arxivat a