1 de 10
Terratrèmol

Un terratrèmol de magnitud 4,2 es fa sentir arreu de Catalunya

El sisme té l'epicentre a Ribera d'Urgellet , a l'Alt Urgell

Mapa d'intensitat percebuda del terratrèmol | Institut Cartogràfic de Catalunya
per NacióDigital, 3 d'abril de 2019 a les 18:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un moviment sísmic de magnitud 4,2 en l'escala Richter s'ha registrat aquest dimecres, a dos quarts de sis de la tarda, amb epicentre prop a Ribera d'Urgellet (Alt Urgell). L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha situa el punt central del moviment en un triangle format pels municipis d’Alins, Farrera i la Guingueta i Jou

El sisme s'ha fet notar arreu de Catalunya, incloent-hi el litoral barceloní. Fins ara no es coneixen danys materials o personals, però Protecció Civil ha activat el pla Sismicat.


El terratrèmol s'ha captat en punts tant distants del seu epicentre com Tarragona, el Maresme, Andorra, o Lleida. NacióDigital ha pogut constatar també que s'ha sentit a Sabadell, Terrassa o Rubí. 

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) indica que el terratrèmol ha estat “àmpliament percebut” a gran part de Catalunya, i que ha estat seguit de “nombroses rèpliques” de magnitud inferior.


També estableix un mapa de percepció del sisme amb una primera zona, a l’Alt Urgell, on ha estat fortament percebut, una segona, a les comarques de l’entorn, on ha estat percebut parcialment, i una tercera, ja arribant a l’àmbit metropolità i a les comarques del nord del Camp de Tarragona, del nord de Ponent i de l’oest de les comarques gironines, on ha estat poc percebut.

D'altra banda, el telèfon 112 ha rebut més d'una trentena de trucades informant de la percepció d'aquest sisme.


Fa poc més de dos anys, al febrer del 2017, ja es van registrar dos moviments sísmics a la zona, entre els termes municipals de les Valls d'Aguilar i Ribera d'Urgellet.

El punt exacte

L'IGCC ha situat l'hipocentre del sisme als 42,34 graus de latitud nord i 1,32 graus de longitud est, i a una profunditat d'un quilòmetre, i a les 17:29:36h. El Centre Sismològic Europeu-Mediterrani (CSEM), l'ha situat als 42,34º N i 1,31º E, a 2 km de profunditat i a les 17:29:53.5h. 

El Sistema d'Informació Sísmica dels Pirineus -en què participen les administracions catalana, espanyola i francesa- considera que el sisme ha comportat un risc "molt lleuger" de desperfectes en el perímetre més proper a epicentre, i veu d'absència de risc fora d'aquesta zona. L'organisme ha donat inicialment una magnitud de 4,3 al moviment sísmic.

 

Participació