40 anys de democràcia municipal

«Per a celebrar aquest 40 aniversari de la nostra democràcia municipal, quina millor forma cal d'anar en massa el pròxim 26M a votar per a triar els representants del nostre consistori?»

1200_1554305229ahmed_benamar_bellouki_-_opini_1
1200_1554305229ahmed_benamar_bellouki_-_opini_1
Ahmed Benamar Belouki
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:30h
Ahmed Benamar Bellouki
Politòleg i candidat de Podem Sant Celoni i La Batllòria


El pròxim dia 4 d'abril de 2019 es compleix el 40è aniversari de la celebració de les primeres eleccions municipals de la nostra democràcia que va tirar caminar després de la mort del dictador Franco l'any 1975. Aquestes eleccions van suposar l'elecció dels nostres representants locals: alcaldes i regidors. Amb les pròximes eleccions municipals del 26 de maig serà l'onzena vegada que ens criden a una cita electoral municipal per a dipositar els nostres vots a les urnes.

La constitució en el seu article 140 de la CE "garanteix l'autonomia dels municipis" i assenyala que "el seu govern i administració correspon als seus respectius Ajuntaments, integrat pels alcaldes i regidors", i afegeix "els regidors seran triats pels veïns del municipi…" per a rematar dient que "els alcaldes seran triats pels regidors i pels veïns". La constitució, a diferència del que sí que fa amb les CCAA, no recull en els seus textos les competències mínimes que han de desenvolupar els ens municipals.

No va ser fins l'any 1985 que s'aprovà una autèntica llei local: la Llei 7/1985 reguladora de Bases del Règim Local (LRBRL). La LRBRL en el seu article primer assenyala que "els municipis són entitats bàsiques de l'organització territorial de l'Estat i vies immediates de participació ciutadana en els assumptes públics, que institucionalitzen i gestionen amb autonomia els interessos propis de les corresponents col·lectivitats". La LRBRL també va dotar d'un marc competencial als municipis, els quals divideix en competències pròpies i competències delegades per l'Estat o per les respectives CCAA. També cal destacar l'article 18 d'aquesta llei local el qual recull en el seu text els drets i deures dels veïns. Aquesta Llei local de 1985 ha donat fins a l'actualitat certa estabilitat i una normalitat democràtica en els nostres municipis, lloc immediat de convivència, integració i cohesió social i de participació ciutadana en els assumptes públics.

La LBRL ha sofert una profunda reforma l'any 2013 en ser aprovada la Llei 27/2013 de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). Aquesta llei ha estat aprovada en un context d'austeritat i de retallades per part de les autoritats polítiques estatals a causa de la crisi econòmica i financera que va tenir els seus primers inicis al nostre país l'any 2008. La LRSAL s'aprova al socaire de la llei 2/2012 d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, fruit aquesta última de la reforma de l'article 135 de la CE. La LRSAL ha reduït o racionalitzat les competències municipals i l'organització de l'estructura institucional, entre altres reformes que s'han emprès. Aquesta dràstica reforma del local no ha agradat molt als gestors polítics locals, la qual cosa ha produït que alguns governs autonòmics i locals recorrin aquesta llei davant el Tribunal Constitucional. És ben cert que no és qüestió de reduir competències en serveis bàsics i necessaris, sinó tot el contrari: per a atendre les necessitats immediates dels veïns i veïnes cal dotar de més competències i recursos als municipis. I Per a evitar qualsevol incompliment o irregularitat cal fer seguiments, aixecar catifes,
obrir les finestres de la nostra administració i tenir un ajuntament obert i transparent, o com va dir Enrique Tierno Galván: les butxaques dels governants han de ser de cristall.

Centrant-nos en el nostre municipi de Sant Celoni i La Batllòria, les primeres eleccions celebrades l'any 1979 van tenir els següents resultats: CC-UCD (29,6% i 5 regidors); UNITAT PER LA DEMOCRÀCIA I EL SOCIALISME (29,6% i 5 regidors); CIU (25,7% i 5 regidors) i; COL·LECTIU DEMOCRÀTIC INDEPENDENT(15,2% i 2 regidors). El primer govern municipal que va sortir d'aquells comicis va estar liderat per una alcaldessa, Teresa Rosell i Taberner, en representació del grup municipal CIU. En la celebració d'aquests primers comicis municipals de 1979 molts de nosaltres no havíem nascut encara, uns altres teníem en prou feines un any, com és el meu cas, i uns altres havien viscut sota el règim franquista. Malgrat que no hi vam ser o no recordem res d'aquell dia, ens podem fer una idea de la gran satisfacció i alegria dels ciutadans i ciutadanes que van anar a escollir per primera vegada en democràcia els representants del seu Ajuntament per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret.

Per a celebrar aquest 40 aniversari de la nostra democràcia municipal, quina millor forma cal d'anar en massa el pròxim 26M a votar per a triar els representants del nostre consistori? Per la conservació de la nostra democràcia municipal, per la nostra convivència i per a tallar tot camí a l'odi i a aquells que volen alterar la nostra convivència, el pròxim 26 de maig ha d'haver-hi una gran mobilització per a anar a votar, i sobretot votar per aquelles formacions polítiques que volen fer de Sant Celoni i La Batllòria una llar de tots i totes, un municipi a l'alçada que es mereixen els seus veïns i veïnes, un municipi del segle XXI i un municipi que mira cap al futur sense oblidar el seu passat per a afrontar millor els inconvenients del futur.
 
Arxivat a