Blanca de Llobet d'Òmnium Cultural recollirà el guardó Combat d'Arbúcies

L'acte de lliurament tindrà lloc dissabte 6 d'abril al sopar organitzat per a l'ocasió

Teresa d'Arbúcies
Teresa d'Arbúcies | AJA
Redacció
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:58h
En el marc de la sisena Jornada de Recreació Històrica del Combat d'Arbúcies, aquest any com a novetat es farà el lliurament del primer premi Combat d'Arbúcies. Un guardó que pretén reconèixer l'organització de la població o de col·lectius determinats en la lluita per la defensa dels drets humans, col·lectius, socials, nacionals, territorials, econòmics o mediambientals. Per això, en aquesta primera edició del certamen s'ha decidit atorgar el premi a l'entitat Òmnium Cultural en reconeixement a tota la tasca feta en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalana al llarg de més de 57 anys d'existència, molts d'aquests anys, en situacions molt difícils. Blanca de Llobet, membra de la Junta Nacional d'Òmnium serà l'encarregada de rebre aquest primer premi Combat d'Arbúcies.
 
L'acte tindrà lloc durant la celebració d'un sopar al Museu Etnològic del Montseny i que elaboraran les Cuineres de Sils. Un àpat sota la inspiració i la influència de la cuina del 1700. Ja es poden comprar els tiquets pel sopar a La Gabella a un preu de 20 euros per persona. Abans, però, a les 8 del vespre al mateix Museu, hi haurà una conferència d'Agustí Alcoberro, amb el títol De Viladrau a Arbúcies... La cacera de bruixes al Montseny i a Catalunya i que s'emmarca en l'exposició temporal del MEMGA Per bruixa i metzinera, la cacera de bruixes a Catalunya.
 
La Jornada del Combat d'Arbúcies seguirà diumenge durant tot el matí a la plaça de la Vila, al Museu Etnològic del Montseny i al passeig de la Riera amb diverses recreacions, teatralitzacions que ens faran reviure el Montseny del 1700 .

Recreació històrica
 
Els assistents podran jugar als jocs del segle XVIII com ara les bitlles catalanes, visitar l'exposició de puntes de coixí que hi haurà a la terrassa del Museu Etnològic del Montseny o participar al taller de fer espelmes. Gràcies als grups de recreació històrica com els Miquelets de Girona – Regiment de Sant Narcís i els Miquelets de Catalunya es podrà veure una taula de reclutament, així com altres recreacions com el Formeu files o la gran recreació que tindrà lloc al passeig de la Riera i que també comptarà amb els Hússars hongaresos – Moià 1714 i el Regiment de Santa Eulàlia.
 
A més, enguany també es repetirà el monòleg de la Teresa d'Arbúcies, una dona que ens obra les portes de casa seva i aprofitar per explicar-nos com és la seva vida. Una dona com veu com el seu marit i el seu fill gran han marxat de nit amb el sometent. I, com a novetat d'aquest any, hi haurà Reflexions del sometent, un diàleg de recreació històrica entre Francesc Puig i Isidre Pujató, caps del sometent de la vila d'Arbúcies, que parlen del combat poques hores després que s'hagi acabat i reflexionen sobre els motius que els han portat a aquesta situació.
 
Finalment, en aquesta sisena edició del Combat d'Arbúcies i com a novetat, a partir de les 12 del migdia a la plaça de la Vila, hi haurà una cargolada popular per a tots els assistents. Els tiquets es podran adquirir al mateix estand.
 

Recreació de El Combat d'Arbúcies Foto: AJA


 
Arxivat a