Arbúcies impulsa el pla “La comunitat t’ajuda i tu ajudes a la comunitat”

L’Ajuntament concedeix ajudes d’urgència a canvi de treballs per millorar el poble

Redacció
24 de setembre del 2012
Cada vegada hi ha més famílies necessitades per culpa de la crisi econòmica
Cada vegada hi ha més famílies necessitades per culpa de la crisi econòmica | Jordi Purtí
Cada vegada hi ha més famílies necessitades per culpa de la crisi econòmica Foto: Jordi Purtí

La profunda crisi econòmica que s’està vivint al nostre país ha portat a moltes famílies a situacions desesperades, que no tenen sortida en la conjuntura actual. Persones que estaven portant una vida relativament còmode han perdut la feina i es troben evocades a demanar ajuda per poder fer front a les necessitats més elementals, com pagar el rebut del llum, del gas o de l’aigua. Això ha obligat a molts ajuntaments a impulsar els recursos que gestiona la regidoria de serveis socials.
 
L’ajuntament d’Arbúcies no és una excepció. Amb una taxa d’atur alta, Arbúcies ha hagut de buscar solucions imaginatives per tal d'evitar que els seus veïns més necessitats es quedin a l’estacada. "Ja fa temps que estem afrontant aquest tipus de situacions", explica Jaume Salmeron, tinent d’alcalde d’Arbúcies i responsable de l’àrea d’Atenció a les persones. "Hem trobat una sortida que permet atenuar alguns dels problemes més urgents, aconseguint que qui demana solucions es pugui sentir útil a la comunitat".
 
La resposta d’Arbúcies ha estat fer les donacions indispensables, però a canvi de treball per a la millora del poble. "No volem establir una compensació per hores, sinó per feines concretes", recalca Salmeron. "És a dir, si a una persona se l’ajuda amb 50 euros, se li demana que faci una tasca petita per a la comunitat, com pot ser pintar o arreglar un banc o que netegi una sala".
 
Treballs comunitaris
En els últims mesos s’han donat ja almenys 10 casos d’arbuciencs i arbucienques que han rebut quantitats oscil·lants entre els 30 euros i els 200 per tal de fer front a pagaments urgents i primaris, i que a canvi han realitzats treballs comunitaris. Alguns, s’han integrat per unes hores en un grup de jardiners,  han col·laborat en el trasllat de materials, han pintat espais urbans com el Pont Vermell, la tanca perimetral de les pistes de petanca, les tanques de la piscina municipal, han reparat rajoles trencades en alguns carrers o polígons, com al carrer de la Riera o al polígon de Cal Xic, o edificis i espais públics com algunes actuacions al cementiri municipal, i moltes altres tasques de millora del poble segons les seves capacitats.
           
Les ajudes no es reparteixen de forma aleatòria. Tot el contrari. Cada cas és estudiat pels responsables de Serveis Socials de l’ajuntament per poder determinar quina és la millor solució. "El que és evident és que hi ha casos desesperats que requereixen d’una ajuda immediata perquè hi ha nens petits pel mig o per evitar mals irreparables", afegeix Salmeron. "I, no ja com a regidors sinó com a persones, hem de fer el que puguem. Però també té sentit que no sigui d’una forma totalment gratuïta".
 
Mentre dura l’activitat, l’assegurança d’accidents municipal cobreix els danys personals dels treballadors i la RC els danys materials.
 
"La filosofia del projecte pretén crear una corresponsabilitat entre ciutadania i comunitat. La comunitat t’ajuda i tu ajudes a la comunitat amb diferents actuacions que la milloren", conclou el responsable d'atenció a les persones de l'Ajuntament d'Arbúcies.