«Per bruixa i metzinera», nova exposició temporal al Museu Etnològic del Montseny a Arbúcies

La mostra es podrà veure fins al 28 d'abril

Exposició que es pot visitar al Museu Etnològic del Montseny
Exposició que es pot visitar al Museu Etnològic del Montseny | AJA
Redacció
14 de març del 2019
Actualitzat a les 17:34h
Per bruixa i metzinera, la cacera de bruixes a Catalunya és una exposició produïda pel Museu d'Història de Catalunya que presenta el fenomen de la bruixeria i la imatge que ens ha arribat a partir de la literatura, el cinema i les arts plàstiques.
 
La bruixa que vola dalt d'una escombra, que es troba amb les seves companyes en sàbats nocturns i que disposa de poders malèfics atorgats pel diable posseeix un gran atractiu en l'àmbit de la creació. Però aquesta imatge que s'ha anat construint, té el seu origen en la brutal repressió, que a partir de l'any 1450, va deixar més de 60.000 persones ajusticiades a tot Europa acusades de bruixeria.
 
L'exposició que es podrà veure fins al 28 d'abril al Museu Etnològic del Montseny a Arbúcies, es troba estructurada en 10 plafons cadascun dels quals ens presenta una temàtica diferent: els inicis històrics d'aquest fenomen, com eren vistes les bruixes pel seus perseguidors, la inquisició espanyola i el procés de Zugarramurdi, la cacera de bruixes a Catalunya, la bruixa a la tradició popular... El que es pretén és explicar el fenomen de la cacera de bruixes que es visqué tant a Catalunya com a la resta d'Europa entre els segles XV i XVII, tot fent un èmfasi especial en els esdeveniments del nostre país durant les dues primeres dècades d'aquest últim segle. Només en l'àmbit geogràfic del Montseny, entre 1617 i 1622, la cacera de bruixes es va estendre de forma ràpida: Viladrau, el Brull, Seva... amb més de 30 persones ajusticiades.
 
Activitats paral·leles 
 
El Museu Etnològic del Montseny ha preparat un seguit d'activitats complementàries a l'exposició per apropar a tots els públics el món de les bruixes.
 
El dissabte 23 de març, a 2/4 de 7 de la tarda tindrà lloc la xerrada Les plantes de les bruixes, una sessió didàctica sobre etnobotànica relacionada amb la bruixeria a càrrec de Júlia Carreras (filòloga i investigadora). 
 
El dissabte 6 d'abril a les 8 del vespre, el professor d'Agustí Alcoberro, professor d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona i comissari de l'exposició oferirà la conferència De Viladrau a Arbúcies... La cacera de bruixes al Montseny i a Catalunya.
 
I amb motiu de la diada de Sant Jordi, els alumnes de les escoles d'Arbúcies visitaran la mostra i participaran en un taller d'amulets. I, a la tarda, a 2/4 de 7 hi haurà un taller de màgia amorosa, a càrrec de Júlia Carreras, filòloga i investigadora.
 
Arxivat a