Breda present en les 10es Olimpíades de Geologia de Catalunya

Anna Anglisano ha fet de coordinador de la seu de Girona i ha col·laborat en l'elaboració de les proves pràctiques i teòriques que han estat les mateixes a tot Catalunya

Redacció
13 de març del 2019
Actualitzat a les 10:29h
Grup de la seu de Girona
Grup de la seu de Girona | Anna Anglisano
Les 10s Olimpíades de Geologia a Catalunya, organitzades per l'Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE), es van celebrar el passat 8 de març, dia de la Dona. El mateix dia i a la mateixa hora es van fer les mateixes proves simultàniament a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. La participació va ser molt alta amb un total de 577 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 60 centres de tot Catalunya. Un increment de participació respecte a l'any passat tot i coincidir amb una jornada de vaga com el dia de la dona. Aquesta coincidència va ser volguda i es va fer servir per emfatitzar i reivindicar la figura de la Dona Geòloga. 

Com ja és habitual la veïna de Breda, Anna Anglisano ha fet tasques de coordinació, principalment a la seu de Girona, a més de col·laborar en l'elaboració de proves teòriques i pràctiques que són les mateixes a tot Catalunya. Ara ja nestan preparant el viatge a Càceres on hi haurà la fase estatal.

Tots els participants van rebre obsequis que incloien punts de llibre amb la taula dels temps geològics, mapes geològics de Catalunya, un desplegable sobre cartografia geològica, i els guanyadors de cada seu i subseus, un exemplar de l'Atles de Geologia de Catalunya, tots ells cedits per l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. A més, el Geoparc de la Catalunya Central els obsequia amb una sortida geològica guiada el proper dissabte 23 de març en la que per primer cop es coneixeran tots els  guanyadors catalans i on començaran a preparar-se per a la final espanyola.

La prova a realitzar va consistir en un test teòric i una prova pràctica de grup. En la prova teòrica havien de respondre 50 preguntes de geologia general. En la prova de grup havien de completar un tall geològic i identificar minerals, roques i fòssils que en alguns casos estaven relacionats amb el tall. A més, hi havia preguntes aplicades relatives a riscos, recursos i impactes geològics associades al tall. Els alumnes catalans van mostrar un alt nivell.

La seu amb major participació va ser la de Barcelona amb 241 alumnes que es van repartir en tres seus diferents: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i el Campus de Manresa de la Universitat Politècnica de Catalunya. En superar la inscripció de 150 alumnes aquesta seu podrà presentar a la final estatal sis alumnes: els guanyadors en cada subseu més els primer alumne classificats en qualsevol de les subseus.

Candidats a passar a la final espanyola

Els alumnes candidats a representar Barcelona a la final espanyola són: 1r Alan Olmedo Martínez (INS Lluís de Peguera, Manresa) UPC; 2n Georgina Molero Mulà (INS El Cairat, Esparreguera) UAB; 3r Edgar Ferreira Aznar (INS Sant Just Desvern) UB;
4t Andrea Maria Popa (INS Guillem de Berguedà, Berga) UPC; 5è Albert Cabello Roldán (INS Montserrat Roig, Terrassa) UAB; 6è Paula Hernando Barcons (INS Guillem de Berguedà, Berga) UPC.

A la demarcació de Tarragona hi van participar 97 alumnes procedents de nou centres diferents, que van fer les proves a la Universitat Rovira i Virgili. El lliurament de premis es farà el divendres dia 15 de març i que també inclourà la conferència "Anem a aconseguir les matèries primeres per fabricar mòbils i ordinadors", a càrrec de la Dra. Pura Alfonso Abella, professora titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i directora del Museu de Geologia Valentí Masachs d'aquesta Universitat.

Els tres primers classificats són: 1r Aliagas Llurba, Èric (INS Gabriel Ferrater i Soler); 2n García González, Miranda (INS Gabriel Ferrater i Soler) i 3r López Rofes, Carles (INS Gabriel Ferrater i Soler).

A Lleida la participació va ser de 97 estudiants que van fer les proves a la Universitat de Lleida que també atorga el premi de la beca de matricula en el primer curs per estudiar a la mateixa universitat. Els guanyadors d’aquestes seus i que per tant aniran a la fase nacional de les olimpíades són: 1r Maria Mañanet Naval (INS Guindàvols); 2n Ricard Rus Serra (INS Guindàvols) i 3r Sara Buil García (INS Guindàvols). A Lleida torna a repetir uns molt bons resultats l'Institut Guindàvols, un dels tradicionalment guanyadors en aquesta demarcació.
 

Acte de benvinguda de les 1oes Olimpíades de Geologia de Catalunya a la seu de Girona Foto: Anna anglisano


A Girona la participació va ser de 137 alumnes procedents de 19 centres diferents, que van fer les proves a la Universitat de Girona. Aquest any l'extraordinària participació a Girona ha fet que l'organització convidi a quatre alumnes a participar a la final de Càceres.

Els alumnes i professors van poder assistir a la conferència "Gea! La geologia té nom de dona” impartida per Cèlia Montalban, estudiant guanyadora de les olimpíades de Geologia 2017. Els alumnes que representaran aquesta seu a la final espanyola seran:
1r Àlex Abril Cano (INS Ramon Coll i Rodés); 2n Ion Serra (INS Jaume Vicens Vives); 3r Blanca Pujol Relat (INS Ramon Coll i Rodés); 4t Carlota Osuna (INS Jaume Vicens Vives).

El guanyador gironí també està premiat amb la beca de matrícula atorgada per la Universitat de Girona per estudiar el primer curs de qualsevol dels estudis que es fan a la universitat gironina. 

La fase estatal a Cáceres

El proper 6 d'abril tindrà lloc la fase estatal de l'Olimpíada a Càceres. Els alumnes i un professor per demarcació podran anar a la final amb totes les despeses pagades gràcies a la col·laboració del Seminari Permanent e Ciències Naturals, el Departament de Geologia i la facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, el Col·legi oficial de Geòlegs i la pròpia AEPECT. 
 

Alguns estudiants participants en les 10es Olimpíades de Geologia a Girona Foto: Anna Anglisano