Fi del pacte de govern entre PDECat i ERC pel no republicà al pressupost de Sant Esteve de Palautordera

Des d'avui i fins al final del mandat, les responsabilitats d'obres i serveis les assumirà l'alcalde mateix, es nomena primer tinent d'alcalde el regidor Elies Ramil.

L'alcalde Dani Fernández (PDECat), a l'esquerra de la imatge, ha cessat el regidor d'ERC Esteve Rosell de les seves responsabilitats de govern
L'alcalde Dani Fernández (PDECat), a l'esquerra de la imatge, ha cessat el regidor d'ERC Esteve Rosell de les seves responsabilitats de govern | Jordi Purtí /Muntatge NBM
Redacció
01 de març del 2019
Actualitzat el 02 de març a les 12:00h
L'alcalde de Sant Esteve de Palautordera, Dani Fernàndez, ha decretat el cessament d'Esteve Rosell de totes les seves responsabilitats de govern com a regidor d'obres i serveis i primer tinent d'alcalde. El motiu, el seu vot contrari als pressupostos municipals del 2019 que es va portar a aprovació aquest en la sessió plenària del dimecres d'aquesta setmana al vespre.

Des de començament d'aquesta legislatura que és a punt d'acabar i fruit dels resultats electorals de l'any 2015 l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera es va constituir amb un govern de coalició acordat pels grups de CiU (Ara PDeCAT - Junts per Catalunya), amb 5 regidors, i el grup d'ERC, amb 2 regidors.

En un comunicat emès pel grup municipal del PDECat expliquen que durant més de 3 anys i mig, els acords de govern s'han mantingut vigents, "i l'alcalde i regidors del grup majoritari, els hem respectat, fins i tot quan el grup d'ERC es va escindir en dos, quan la regidora Sònia Castell va decidir passar a ser regidora no adscrita". Llavors, recorden, van deixar ben clar que el fet que ERC no mantingués els 2 regidors, i per tant no fos imprescindible per fer una majoria de govern, no era justificable per trencar el pacte, "que per nosaltres era vàlid i podia continuar amb les mateixes 7 persones que el van constituir".

En aquesta mateixa comunicació pública que ha fet el PDECat argumenten que les raons d'Esteve Rosell per votar en contra dels pressupostos són que "no se li havia explicat prou perquè no s'havien creat unes partides específiques d'asfaltats i camins".

Consideracions del PDECat

Sobre aquest fet el PDECat fa dues consideracions. La primera, és que el regidor Esteve Rosell, ja va amenaçar en votar en contra dels pressupostos en repetides vegades les setmanes abans i se li va comentar, repetides vegades també, que els asfaltats i camins no desapareixien del pressupost. Que hi havia dues partides amb quantitats suficients per fer les actuacions més urgents, i que al llarg de l'any es podrien augmentar les dotacions econòmiques, incorporant subvencions que arribessin i el superàvit de tresoreria que es preveu de l'any 2018.

La segona, que lamenten que el regidor Esteve Rosell no hagi informat formalment als companys de govern de la seva decisió, fent-se efectiva directament a la votació del Ple de dimecres, davant de la sorpresa del grup de la CUP, que va emetre dos vots a favor i una abstenció als mateixos pressupostos.

Amb aquesta actuació del regidor Esteve Rosell el PDECat recorda que, tal com dictamina el pacte de govern del 2015, es produeix un trencament dels acords. I en conseqüència, l'alcalde Dani Fernández, amb el suport dels altres membres del govern, Marc Aureli Nieto, Neus Calam, Elies Ramil, Natàlia Expósito i Sònia Castell, ha demanat la dimissió dels seus càrrecs de govern al regidor Esteve Rosell, qui s'ha negat. És per això, que per decret d'alcaldia, el fins ara regidor d'obres i serveis i primer tinent d'alcalde, ha sigut cessat de les seves responsabilitats de govern.

Tàctica pre-electoral

El Grup Municipal del PDECat de Sant Esteve de Palautordera entén que aquesta actuació forçada per ERC, es correspon a una tàctica pre-electoral, cosa que lamenten molt, "ja que havent pogut governar en solitari els darrers dos anys, nosaltres no vam voler trencar el pacte l'any 2017. Però ara, tot i faltar 3 mesos per acabar el mandat, seria incomprensible que un regidor que vota en contra dels pressupostos municipals, seguís formant part del govern que els presenta i proposa".

Des d'avui i fins al final del mandat, les responsabilitats d'obres i serveis les assumirà l'alcalde mateix, es nomena primer tinent d'alcalde el regidor Elies Ramil.