Els bisbes catalans demanen perdó a les víctimes d'abusos sexuals a mans de capellans

Demanen que a totes les celebracions religioses de les diòcesis es pregui i es dejuni d’una manera especial per les víctimes d'aquest delicte sexual

Una reunió dels bisbes catalans
Una reunió dels bisbes catalans | ACN
NacióDigital
14 de febrer del 2019
Actualitzat a les 7:36h
"L'Església actuarà amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment, i per eradicar l'abús sexual, econòmic, de poder i de consciència". Els bisbes de Catalunya s'han pronunciat així aquest dimarts a través d'un comunicat després dels darrers casos que han sortit a la llum sobre delictes sexuals exercits per part de membres relacionats amb l'Església, i en què han demanat perdó a totes les víctimes d'abusos sexuals a mans de sacerdots. 

La Conferència Episcopal Tarraconense ha condemnat aquests fets -que consideren vergonyosos i dolorosos- i ha assegurat que "prenen el compromís d'adoptar mesures rigoroses de prevenció que impedeixin la seva repetició". Aquestes mesures es duran a terme a partir de la formació d'aquells qui tindran tasques de responsabilitat i educatives. 

En l'escrit, els bisbes reiteren el seu compromís amb el compliment de la legislació vigent canònica i civil que passa per posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets que puguin constituir un delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per instar les víctimes que denunciïn els fets a les autoritats civils, i per informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d’abús fonamentat.

A més, demanen que a totes les celebracions religioses de les seves diòcesis -la propera, el 6 de març, data d'inici de la Quaresma- "es pregui i es dejuni d'una manera especial per les víctimes dels abusos". Els bisbes han demanat perdó a les víctimes i han expressat la seva solidaritat "amb el seu dolor", alhora, s'han disculpat a aquelles persones que, després de conèixer aquests escàndols, han posat en dubte la seva confiança en l'Església. Segons el comunicat, "L'Església Catòlica, com a part de la societat, també se'n veu afectada". 

D'altra banda, creuen que "és just valorar la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d’educadors en les escoles i el temps lliure, envers els infants i joves, i les seves famílies", i diuen que convé defensar-los del que anomenen "sospites generalitzades". També recorden que "tota persona té dret a la presumpció d'innocència".