L'absència d'una regidora de l'oposició permet al govern en minoria de Sant Celoni aprovar inicialment el pressupost

8 vots a favor del govern municipal (7 PDECat i 1 ERC) i 8 en contra (4 CUP i 4 PSC)

Ple municipal de Sant Celoni
Ple municipal de Sant Celoni | Captura vídeo AJSC
Redacció
06 de febrer del 2019
Actualitzat el 07 de febrer a les 0:00h


L'absència de la regidora d'ICV per motius de salut en el ple del passat 31 de gener en el qual es debatien els pressupostos va permetre, gràcies al vot de qualitat de l'alcalde, al govern municipal en minoria de PDECat i ERC salvar inicialment el pressupost municipal amb 8 vots a favor (7 PDECat i 1 ERC) i 8 vots en contra (4 CUP, 4 PSC). En total els comptes pugen fins els 21.840.174,65 euros i contemplen inversions per valor de 3.443.577,81 euros.
 

Tal com explica l'alcalde Francesc Deulofeu en el vídeo que encapçala aquesta notícia el pressupost manté el perfil social consolidant l'increment realitzat els darrers anys del 23,7% en serveis socials i del 13,3% en educació. Com a novetat, s'incorporen 124 mil euros per millorar la neteja viària i una partida de 300 mil euros d'acord amb l'increment salarial manat per l'Estat d'un 2,25%.

Es destinen gairebé 3'5 milions d'euros a un gran nombre de petites inversions que atenen moltíssims àmbits, millores a la via pública, a equipaments, al local social de les Borrelles, entre d'altres. Destaquen les obres de la nova seu de la Policia local (653.394 euros), la façana de l'Ajuntament (412.610 euros) i la compra de la finca de can Canyas al barri de la Força (140.000 euros). 

El pressupost aprovat fa front al nivell de despesa i inversió municipal sense retallar cap servei i mantenint la congelació d'impostos i taxes. Això és possible gràcies bàsicament a la reducció de despeses financeres per la baixada de l'endeutament en 3 milions d'euros des del 2014, a l'increment de l'activitat econòmia i la revisió de totes les ordenances.



Per la seva banda, la versió de la CUP és molt diferent a l'expressada pel govern municipal. El seu argumentari està dividit en dos apartats: Promeses incomplertes i raons per votar-hi en contra.

En el primer s'inclou recorden que el Museu del Bosc havia de ser l'aposta de la legislatura, un repte gegantí amb molta poca dosi de realitat. "Un megaprojecte que ha quedat en no-res", asseguren des de la formació anticapitalista.

També la piscina d'estiu, com es pot veure en el vídeo de la intervenció de Mariona Pascual. "La gran promesa d'aquesta legislatura, el més calent a l'aigüera. Som un del pocs municipis de la comarca sense piscina, una alternativa de lleure per a molts joves del poble que no tenen altres opcions".

El Pla Estratègic que es va elaborar el 2018 per marcar unes línies prèvies per a Sant Celoni i la Batllòria. "No l'hem vist encara. No el podrem discutir?", es pregunten. I l'estudi sobre la pobresa iniciat el 2018 per planificar a llarg termini i no improvisar. On és aquest estudi?, tambés es qüestionen.

Les raons per dir no al pressupost són per tot allò que no s'ha fet, fins i tot les coses que estaven aprovades en un Pressupost. També perquè no parla dels barris, que segueixen sent un apèndix del centre on no s'hi arriba ni se'ls acosta. Perquè no parla de com s'ha d'afrontar el repte de l'envelliment de la població, que ja és una realitat.

Altres raons són perquè des de la CUP es neguen a avalar la gestió d'aquest equip de govern. Perquè Sant Celoni i la Batllòria es mereixen més i millor i perquè fer més i fer-ho millor és possible.



"és un govern sense energia i amb poques ganes de canviar les coses", així és com va acabar la seva intervenció el portaveu del Grup Municipal Socialista, Eduard Vallhonesta. En la seva defensa del vot negatiu va recordar que són uns pressupostos continuïstes amb el pactat a començament de legislatura i que van tenir el suport del PSC els anys 2016, 2017 i 2018 bàsicament perquè s'incloïen propostes fetes pels socialistes com el passeig del Xumbo i la piscina municipal descoberta, entre d'altres i que s'han incomplert.

La llista de greuges del PSC també inclou la nova seu de la policia municipal, la redacció d'un nou POUM, instal·lació de videovigilància a l'entrada de les urbanitzacions o la reforma del local de l'Associació de Veïns de les Borrelles "moltes d'aquestes coses tenien una ruta i diners per portar-ho a terme i no s'ha fet", assegura Vallhonesta. L'incompliment, diu, no és només amb el PSC, sinó també amb els socis de govern i, sobretot, amb els ciutadans.

També reiteren la sensació de brutícia del poble, l'incompliment d'impulsar progressivament el porta a porta i els testos buits als fanals "No, no és un poble ni bonic ni agradable", sentencia el portaveu del PSC. La intervenció del portaveu del PSC és pot veure a partir del minut 44 del vídeo. 

Arxivat a