ISVAT presenta els resultats de l'enquesta a la gent gran de Santa Maria de Palautordera

El sociòleg Pep Martí posa èmfasi en l'alt percentatge de viduïtat que hi ha al municipi i que afecta bàsicament a dones

Enric Pousa, Ignasi Faura i Pep Martí en la presentació de l'enquesta sobre la gent gran de la Vall Alta de La Tordera
Enric Pousa, Ignasi Faura i Pep Martí en la presentació de l'enquesta sobre la gent gran de la Vall Alta de La Tordera | Jordi Purtí
29 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:45h
Una residència i un centre de dia; la millora dels serveis públics i privats d'assistència domiciliària; la creació de grups d'ajuda mútua entre la gent gran i voluntaris; Promoure apartaments amb serveis comunitaris o pisos assistits per a gent gran; coordinar els serveis sanitaris, socials i cívics de la gent gran en xarxa; i estudiar, a cada municipi, altres serveis comunitaris han estat els sis grans eixos que han sorgit de l'enquesta a la gent gran de la Vall Alta de La Tordera (Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Montseny) que ha impulsat l'associació Iniciatives Socials Vall Alta de la Tordera (ISVAT).

En total s'han enquestat més d'un miler de persones majors de 65 anys residents als tres municipis baixmontsenyencs. L'enquesta, àmplia i nombrosa, ha estat possible gràcies a l'activa col·laboració voluntària d'una quarantena de veïns i veïnes i al suport dels tres ajuntaments.També hi ha col·laborat Avismon amb els seus suggeriments.

El resulta és un document individualitzat per cadascun dels municipis en els quals es detalla les característiques sociodemogràfiques i econòmiques; les característiques sociofamiliars; els recursos econòmics; l'habitatge; l'accessibilitat; l'estat de salut, dependència i hàbits alimentaris; l'autonomia personal; el factor nutricional; els serveis i recursos; el compromís amb la societat; la satisfacció personal; i un apartat de conclusions.

Les vídues

Els primers resultats que s'han conegut són els de Santa Maria de Palautordera i que es van presentar dissabte passat 26 de gener a càrrec d'Ignasi Faura (ISVAT), Enric Pousa (regidor de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera) i el sociòleg Pep Martí. A Palau es van enquestar un total de 654 persones (281 homes -42,97%- i 373 dones -57,03%-).

Entre les moltes dades i xifres que han sorgit de l'enquesta Pep Martí ha posat èmfasi en el fet que a Santa Maria de Palautordera 149 persones més grans de 65 anys són vidus o vídues, xifra que representa el 22,78%. Cal assenyalar que, de les 149 persones que són vídues, la majoria (124) són dones. O sigui, el 83% de les persones vídues residents a Santa Maria de Palautordera són dones.

En aquesta línia, el percentatge de gent gran que viu sola és molt superior entre les dones (el 26,4% de les dones viuen soles, 98 dones) que entre els homes (el 10,3%, 29 homes). La viduïtat afecta especialment les dones que, d’altra  banda, no tenen el suport de la parella en cas de necessitat, contràriament al que els passa a la majoria dels homes.

Un dels fets positius que resulta de l'enquesta, segons Pep Martí, és la bona disponibilitat de la gent gran a col·laborar. El 10 de febrer es faran públics els resultats de Sant Esteve de Palautordera i el dia 23 els de Montseny.

 

Tota l'enquesta