Una ponència que es presentarà a Sant Esteve de Palautordera recull la retirada i l'exili al Baix Montseny

La conferència anirà a càrrec de la historiadora Montserrat Garriga el 31 de gener

Retirada i exili al Baix Montseny
Retirada i exili al Baix Montseny
Redacció
23 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:22h
Una ponència organitzada pel Centre d'Estudis Granollers rememora la Retirada i l'Exili al Baix Montseny. Titulada80è aniversari de la Retirada i l'Exili al Baix Montseny, se centra en les persones refugiades del Baix Montseny que van haver de marxar al final de la guerra. S'expliquen els casos d'alcaldes d'alguns municipis, de soldats i de famílies senceres que van creuar pel Pertús o per Prats de Molló i van patir la reclusió als camps de concentració. Al cap d'uns mesos van tornar a patir un altre conflicte armat, la Segona Guerra Mundial. Aquest fet els va portar a treballar al camp, a fàbriques o a serveis, enquadrats en companyies militaritzades. Alguns van acabar a la Resistència o foren detinguts pels nazis i van morir als camps d'extermini.
 

La conferència serà presentada per la historiadora Montserrat Garriga el proper 31 de gener al Casal de la Gent Gran de Sant Esteve de Palautordera. Montserrat Garriga és  mestra  i  llicenciada  en  Història  Contemporània  per  la  Universitat  de  Barcelona.  Les  seves  investigacions  se  centren  en  l'exili  republicà  i  la  repressió  franquista  i  es  basen  sobretot en la història oral. Des de l’any 2008 ha fet estades a diferents departaments francesos per tal d'entrevistar exiliats republicans del Baix Montseny i la Terra Alta. Al mateix temps, ha participat a jornades i congressos sobre la memòria històrica, tant a França com a Catalunya.

L'any  2011  va  publicar  Del  silenci  a  les  paraules.  Joan  Colomer  i  Prat,  un  alcalde  de  la  República,  editat  per  l'Ajuntament  de  Santa  Maria  de  Palautordera;  l’any  2014, Ponts  trencats.  Disset  testimonis  d’exili  i  emigració, editat per Gent i Terra, editorial de la revista  Vallesos, i l’any 2018, Batea. Exili republicà i repressió franquista, editat per la secció d’Arqueologia del Patronat Pro Batea. Des de l'any 2009 participa en la coordinació de les Jornades de la Memòria Històrica, organitzades per l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera